TART SA ŠLJIVAMA Mirisni voćni kolač od kog će vam poći voda na usta, za sve važne događaje
Sočan i sladak, ukućani će stajati u redu za još.
Potrebno je
- 800 g šljiva
- 150 g brašna
- 60 g oljuštenih i obarenih pistaća
- 1 limun
- 120 g šećera
- malo soli
- sladoled od pistaća za posluživanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U blender stavite pistaće pa ih sitno sameljite. Umešajte brašno, rendanu limunovu koru, so, 80 g kockica putera i 0,5 dl hladne vode. Oblikujte loptu, pa je uvijte u streč foliju i stavite u frižideru pola sata. Šljive operite pa ih presecite napola i odstranite im koščice. Ostatak putera otopite u šerpici, dodajte šećer i karamelizujte na srednjoj vatri. Po dnu kalupa rasporedite dobijeni karamel, pa preko poslažite polovine šljiva, sečenom stranom nadole. Testo razvucite u disk debljine 0,5 cm, pa njime prekrijte šljive. Lagano pritisnite testo preko šljiva. Prstima nežno uterajte testo s unutrašnje strane oko ivica do samog dna kalupa i malo ispod šljiva da biste napravili neku vrstu gnezda, kalupa od testa. Pecite tart oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvrnite je na tacnu za posluženje, dekorišite preostalim seckanim pistaćima i služite uz sladoled od pistaća.
Možda vas zanima:
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
POSNI ČIZKEJK Ni malo ne zaostaje za originalom, a kremast i neodoljiv
Mnogima omiljeni kolač možete da pravite i u dane posta.
VANILA TIRAMISU Još kremastiji i sočniji od originala, a zamirisaće cela kuća
Klasik na drugačiji način, za prave ljubitelje kafe i slatkiša.
LIMUN BRAUNI SOČNIJI OD KLASIČNOG Gotov za 20 minuta, od sastojaka koje već imate
Ako volite klasičan brauni, ovaj sa limunom ćete obožavati.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
BRESKVICE Mnogima omiljeni starinski slatkiš, a poći će vam voda na usta
Neodoljive i slatke, idealne za svečanu i slavsku trpezu.
KOKOS TORTA Mirisna poslastica koja uspeva svima, a budi sva čula
Ako volite kokos, ovu tortu ćete obožavati.
KNEDLE SA ČOKOLADOM Klasik na drugačiji način koji će obožavati i najmlađi
Slatke i drugačije, nema ko vam neće tražiti recept.
TART SA ŠLJIVAMA Mirisni voćni kolač od kog će vam poći voda na usta, za sve važne događaje
Sočan i sladak, ukućani će stajati u redu za još.
Komentari (0)