TART SA ŠLJIVAMA Mirisni voćni kolač od kog će vam poći voda na usta, za sve važne događaje

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Sočan i sladak, ukućani će stajati u redu za još.

tart sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je

  • 800 g šljiva
  • 150 g brašna
  • 60 g oljuštenih i obarenih pistaća
  • 1 limun
  • 120 g šećera
  • malo soli
  • sladoled od pistaća za posluživanje

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U blender stavite pistaće pa ih sitno sameljite. Umešajte brašno, rendanu limunovu koru, so, 80 g kockica putera i 0,5 dl hladne vode. Oblikujte loptu, pa je uvijte u streč foliju i stavite u frižideru pola sata. Šljive operite pa ih presecite napola i odstranite im koščice. Ostatak putera otopite u šerpici, dodajte šećer i karamelizujte na srednjoj vatri. Po dnu kalupa rasporedite dobijeni karamel, pa preko poslažite polovine šljiva, sečenom stranom nadole. Testo razvucite u disk debljine 0,5 cm, pa njime prekrijte šljive. Lagano pritisnite testo preko šljiva. Prstima nežno uterajte testo s unutrašnje strane oko ivica do samog dna kalupa i malo ispod šljiva da biste napravili neku vrstu gnezda, kalupa od testa. Pecite tart oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvrnite je na tacnu za posluženje, dekorišite preostalim seckanim pistaćima i služite uz sladoled od pistaća.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading