BANOFI PITA Kremasti desert sa bananama koji popravlja dan u trenu, a ukusa koji priča priče

Izvor: Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Sočan i izdašan desert, za prave sladokusce.

banofi pita
Shutterstock

Potrebno je

  • 125 g maslaca
  • 275 g mlevenog keksa

Za nadev:

  • 175 g maslaca
  • 175 g šećera
  • 397 g slatkog kondenzovanog mleka

Potrebno je još:

  • 2 srednje banane
  • 150g šlaga u prahu
  • šećer u prahu po ukusu
  • hladno mleko po potrebi za šlag
  • čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Pleh obložite uljem. Na tihoj vatri otopite puter pa dodajte u mleveni keks i dobro promešajte. Na dno utisnite smesu tako da dobijete koru. Ostavite u frižideru da se dobro prohladi. U šerpici pomešajte puter sa šećerom, pa zagrejte uz neprestano mešanje. Dodajte kondenzovano mleko, pa nakon što provri, kuvajte još 10 do 15 minuta, sve dok se smesa ne zgusne. Preko ohlađene kore prelijte smesu, pa pustite da se prohladi i stegne. Preko fila nanesite banane sečene na kolutove. Ostavite da se prohladi, pa dekorišite umućenim šlagom. Pospite banofi pitu  rendanom čokoladom. Bon appetit! 

 

 

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading