NAJLEPŠI POSNI KOLAČI Od samo 3 sastojaka, a preukusni, biramo samo ono najbolje

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Puter kolačići, kokos kocke, lava kolač ili banana kuglice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

puter kolačići
Shutterstock

Puter kolačići
Sastojci:

Možda vas zanima:

  • 250 grama maslaca
  • 2 šoljice brašna
  • 3/4 šoljice šećera

Priprema:
Stavite šećer i brašno zajedno sa malim kockicama hladnog maslaca. Rukama izmešajte sastojke dok ne dobiju teksturu mokrog peska. Dobijenu smesu premestite u četvrtastu tepsiju i nežno je utapkajte rukama, pa izgladite čašom ili oklagijom. Pecite 20 minuta na 160 stepeni, pa izvadite tepsiju i nožem isecite testo na kocke ili pravougaonike. Vratite u rernu na osam minuta, sve dok testo ne poprimi zlatnu nijansu.

Kokos kocke
Sastojci:

  • 3 šolje kokosovog brašna
  • 1 šoljica kokosovog ulja
  • 1/4 šoljica tečnog zaslađivača (med, tečna stevija, agavin sirup, javorov sirup)

Priprema:
Kokosovo ulje rastopite u mikrotalasnoj ili na pari (ovaj proces traje vrlo kratko), pa ga u velikoj posudi pomešajte sa kokosovim brašnom. Smesi dodajte i tečni zaslađivač po izboru. Mešajte sve dok se ne dobije homogena masa. Ako se masa ne spaja lepo, dodajte malo vode ili biljnog mleka. Pleh obložite pek-papirom, pa smesu ravnomerno rasporedite po njemu. Stavite u frižider na par sati da se stegne. Nakon toga kolač izrežite na kocke.

Lava kolač
Sastojci

  • 3 jaja
  • 30 grama brašna
  • 250 grama čokolade

Priprema
Izmiksajte jaja i brašno. Rastopite čokoladu na pari, pa je dodajte smesi od brašna i jaja. Mešajte dok se sve ne sjedini. Premažite uljem ili maslacem kalup za mafine. U kalup sipajte dobijenu smesu, pa ga stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ostavite kolače da se peku 7-8 minuta. Strogo vodite računa o vremenu, jer svaki trenutak duže može da znači da će se lava kolač pretvoriti u običan mafin. Služite toplo uz dodatak šlaga ili sladoleda.

Banana kuglice
Sastojci

  • 3 zrele banane
  • 250 g mlevenog keksa
  • 80 g otopljene mlečne čokolade 

Priprema:
U jednoj dubljoj posudi dobro izgnječite tri banane, pa dodajte mleveni keks i topljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete da formirate malo veće lopte. Ostavite pre oblikovanja smesu da odstoji oko pola sata u frižideru. Možete da ih prelijete rastopljenom belom čokoladom.

Zatim nakon što ste formirali banana lopte i poređali ih na poslužavnik, istopite belu ili crnu čokoladu (ako je potrebno, dodajte vrlo malo ulja kako glazura ne bi bila gusta), pa dekorišite kolačiće. Na vrh svakog stavite i po kolut banane.

 

 

 

Komentari (0)