NAJLEPŠI POSNI KOLAČI Od samo 3 sastojaka, a preukusni, biramo samo ono najbolje
Puter kolačići, kokos kocke, lava kolač ili banana kuglice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Puter kolačići
Sastojci:
- 250 grama maslaca
- 2 šoljice brašna
- 3/4 šoljice šećera
Priprema:
Stavite šećer i brašno zajedno sa malim kockicama hladnog maslaca. Rukama izmešajte sastojke dok ne dobiju teksturu mokrog peska. Dobijenu smesu premestite u četvrtastu tepsiju i nežno je utapkajte rukama, pa izgladite čašom ili oklagijom. Pecite 20 minuta na 160 stepeni, pa izvadite tepsiju i nožem isecite testo na kocke ili pravougaonike. Vratite u rernu na osam minuta, sve dok testo ne poprimi zlatnu nijansu.
Kokos kocke
Sastojci:
- 3 šolje kokosovog brašna
- 1 šoljica kokosovog ulja
- 1/4 šoljica tečnog zaslađivača (med, tečna stevija, agavin sirup, javorov sirup)
Priprema:
Kokosovo ulje rastopite u mikrotalasnoj ili na pari (ovaj proces traje vrlo kratko), pa ga u velikoj posudi pomešajte sa kokosovim brašnom. Smesi dodajte i tečni zaslađivač po izboru. Mešajte sve dok se ne dobije homogena masa. Ako se masa ne spaja lepo, dodajte malo vode ili biljnog mleka. Pleh obložite pek-papirom, pa smesu ravnomerno rasporedite po njemu. Stavite u frižider na par sati da se stegne. Nakon toga kolač izrežite na kocke.
Lava kolač
Sastojci
- 3 jaja
- 30 grama brašna
- 250 grama čokolade
Priprema
Izmiksajte jaja i brašno. Rastopite čokoladu na pari, pa je dodajte smesi od brašna i jaja. Mešajte dok se sve ne sjedini. Premažite uljem ili maslacem kalup za mafine. U kalup sipajte dobijenu smesu, pa ga stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ostavite kolače da se peku 7-8 minuta. Strogo vodite računa o vremenu, jer svaki trenutak duže može da znači da će se lava kolač pretvoriti u običan mafin. Služite toplo uz dodatak šlaga ili sladoleda.
Banana kuglice
Sastojci
- 3 zrele banane
- 250 g mlevenog keksa
- 80 g otopljene mlečne čokolade
Priprema:
U jednoj dubljoj posudi dobro izgnječite tri banane, pa dodajte mleveni keks i topljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete da formirate malo veće lopte. Ostavite pre oblikovanja smesu da odstoji oko pola sata u frižideru. Možete da ih prelijete rastopljenom belom čokoladom.
Zatim nakon što ste formirali banana lopte i poređali ih na poslužavnik, istopite belu ili crnu čokoladu (ako je potrebno, dodajte vrlo malo ulja kako glazura ne bi bila gusta), pa dekorišite kolačiće. Na vrh svakog stavite i po kolut banane.
Možda vas zanima:
BANANA KUGLICE MOŽE I DETE DA NAPRAVI A savršene uz čaj ili kafu
Priprema je nikad brža, a ukus fantastičan.
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
BRZE KEKS KUGLICE TERAJU VODU NA USTA A prave se maltene same
Savršeno idu uz šoljicu kafe.
POSNE RAFAELO KUGLICE SE TOPE U USTIMA A može i dete da ih napravi
Savršene za praznike u vreme posta.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)