ŠEHEREZADA TORTA Brza nepečena poslastica koju će gosti obožavati, neponovljivog ukusa

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica oduševiće i one koji ne vole slatko, a uspeva baš svima.

šeherezada torta
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

  • 600 g turskog keksa
  • 400 g šlag krema sa ukusom slatke pavlake
  • 400 ml kisele vode
  • 200 g prah šećera
  • 250 g margarina
  • 1 l mleka
  • 3 kesice pudinga od karamele
  • 9 kašika šećera

Priprema:

U mleku skuvajte puding sa 9 kašika šećera.Zatim ostavite da se prohladi, uz povremeno mešanje dok ne dobijete koricu. Margarin umutite sa prah šećerom i pa sjedinite sa hladnim pudingom. Mikserom dobro umutite. Zatim umutite šlag sa kiselom vodom. Nanesite red keksa pa premažite puding filom. Preko toga nanesite sloj šlaga pa keks i tako 6 puta. Nanesite šlag pa dekorišite tortu po želji. Prijatno!

Ručak za 300 dinara! Pita kroasan - brzo i ukusno! Sastojci: • Pakovanje kora za pitu • 500 g sitnog sira • 2 jaja • 1 čaša kisele vode • So po ukusu • Malo ulja Priprema: 1. U veću posudu stavite sir, jaja, so i kiselu vodu. Sve dobro izmešajte dok se smesa ne sjedini. 2. Na radnu površinu položite jednu koru za pitu, pa je premažite tankim slojem fila. Uvijajte koru u obliku kroasana ili frulice. 3. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav fil i kore. 4. Poređajte uvijene kroasane na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih uljem za dodatnu hrskavost. 5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, dok ne porumene. Uživajte u toplim i ukusnim kroasanima od sira! ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Komentari (0)