ŽERBO KOCKE Najlepši mađarski kolač kao osmišljen za svečanu trpezu
Fenomenalne i slatke, najbolje stavite odmah duplu meru.
Sastojci:
Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- džem od kajsija
- Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 40 g putera
- 2 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac izdrobite u toplom mleku, pa dodajte šećer i dve kašike brašna. Promešajte pa ostavite 15 minuta da se aktivira. Prašak za pecivo dodajte u brašno pa dodajte puter sobne temeprature isečen na listiće, šećer i vanilin šećer, kao i jaje. Promešajte, pa dodajte kvasac i zamesite glatko testo. Zatim pokrijte providnom folijom pa pustite u frižideru 20 minuta do pola sata. Potom podelite testo na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite u obliku pravougaonika. Zatim prvu koru stavite u pleh, pomoći pa premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Potom pospite orasima blendanim sa šećerom. Preko stavite drugu koru pa premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Ponovite postupak sa trećom korom, a četvrtu samo stavite i viljuškom izbockajte. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Onda čokoladu otopite sa puterom i uljem, da dobijete glazuru. Prelijte preko kolača pa ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Bon appetit!
Možda vas zanima:
POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
ŽERBO KOCKE Očaravajući mađarski kolač sa dugom istorijom, prhkim korama i džemom
Čuveni kolač ime je dobio po istoimenoj poslastičarnici koja se nalazi na trgu Vorošmarti u Budimpešti.
ŽERBO KOCKE Mađarski desert koji samo dobija na popularnosti, a nestane sa stola odmah
Mađarski starinski kolači od kora, džema i oraha.
BRZI KOLAČ SA CIMETOM SAVRŠEN ZA HLADNE DANE A pravi se maltene sam
Zamiriše cela kuća dok se peče, a super ide uz čaj ili kafu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)