DOBOŠ TORTA Složena poslastica bogatog ukusa ukrasiće svaku trpezu i oduševiće goste
Očaravajuća poslastica za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za kore:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašice vanilin šećera
Za fil:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 4 žumanca
- 200 ml mleka
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade
Za glazuru:
- 200 g šećera
- 50 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jaja umutite penasto sa šećerima. Polako umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu podelite na 5 delova. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim prohladite kore. Prokuvajte mleko pa dodajte žumanca, uz konstantno mešanje, dok se smesa ne zgusne. Prohladite pa dodajte maslac umućen sa prah šećerom. Dobro sjedinite pa umešajte otopljenu čokoladu. Tortu ređajte redosledom kora-fil, kora-fil. Odozgo nanesite fil, pa njime sa strane premažite i ivice torte. Šećer zagrejte sa vodom i limunovim sokom dok ne dobijete zlatnu karamelu. Prelijte vruće preko torte, uz vođenje računa da se karamela ne slije sa strane. Pustite da se torta prohladi i stegne pa je pažljivo secite.
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Kraljica svečane trpeze koja mami mirisom i ukusom, a nimalo ne zaostaje za originalom
Raskošna torta za sve proslave i bitne datume.
DOBOŠ TORTA Očaravajuća poslasica bez koje je nezamisliva svečana i slavska trpeza
Svečana i preukusna, prste da poližete.
DOBOŠ TORTA Čuvena mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu
Raskošna torta bogatog ukusa pun je pogodak za rođendane i bitne događaje.
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)