DOBOŠ TORTA Složena poslastica bogatog ukusa ukrasiće svaku trpezu i oduševiće goste

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Očaravajuća poslastica za sve svečane prilike.

doboš torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašice vanilin šećera

Za fil:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 žumanca
  • 200 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g tamne čokolade

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jaja umutite penasto sa šećerima. Polako umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu podelite na 5 delova. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim prohladite kore. Prokuvajte mleko pa dodajte žumanca, uz konstantno mešanje, dok se smesa ne zgusne. Prohladite pa dodajte maslac umućen sa prah šećerom. Dobro sjedinite pa umešajte otopljenu čokoladu. Tortu ređajte redosledom kora-fil, kora-fil. Odozgo nanesite fil, pa njime sa strane premažite i ivice torte. Šećer zagrejte sa vodom i limunovim sokom dok ne dobijete zlatnu karamelu.  Prelijte vruće preko torte, uz vođenje računa da se karamela ne slije sa strane. Pustite da se torta prohladi i stegne pa je pažljivo secite.

Komentari (0)