BAJADERA Kolač kao osmišljen za svečanu i slavsku trpezu, uzećete parče više
Fenomenalan slatkiš raspametiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je:
- 200 ml vode
- 250 g šećera
- 1 kesica vanila burbon šećera
- 200 g maslaca ili margarina (u zavisnosti da li je posna verziju ili ne)
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g čokolade za kuvanje
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 25 g maslaca ili margarina
- 3 kašike ulja
Priprema:
U šerpicu sipajte100 ml vode i 125 g šećera, pa ostavite da se kuva. Nakon što provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Onda skinite sa ringle pa dodajte 100 g maslaca seckanog na kocke i mešajte, sve dok se ne otopi. Umešajte i čokoladu pa mešajte. Dodajte 150 g mlevenog keksa i mlevenih oraha. Pustite da se smesa prohladi pa prebacite u pleh obložen pek papirom. Poravnajte smesu pa na isti način napravite i svetli deo. U njega dodajte kesicu vanila burbon šećera. Nakon što se prohladi, rasporedite svetli deo preko tamnog. Poravnajte pa ostavite da se hladi u frižideru. Otopite čokoladu, maslac i ulje na pari da dobijete glazuru pa prelijte preko bajadere. Ostavite kolač u frižideru pa secite i služite.
Možda vas zanima:
DOMAĆA BAJADERA Jednostavna, a preukusna, razgrabiće se brzinom svetlosti
Kolač bez kog je nezamisliva slavska trpeza, ukusa koji se pamti.
NEODOLJIVA BAJADERA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Po receptu iz starog rokovnika, nema ko će joj odoleti
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
POSNA BAJADERA Neodoljivi desert savršen za svaku svečanu trpezu
Priprema nije komplikovana, a ukus je savršen.
BAJADERA Starinski slatkiš bez kog ne može da prođe nijedna slava, a budi sva čula
Svi je vole, a uspeće i početnicima.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)