VANILA TORTA Neodoljiva poslastica koja budi sva čula, kremasta i očaravajuća
Ukusa koji govori 1000 jezika, uzećete parče više.
Potrebno je:
- 2½ šolje univerzalnog brašna
- 2¼ kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1⅔ šolje kristal šećera
- ¾ šolje neslanog putera, sobne temperature
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 1 kašika vanila ekstrakta
- 1 šolja mlaćenice
Za fil:
- 1½ šolja neslanog putera, sobne temperature
- ¼ kašičice soli
- 5 šolja prah šećera
- ¼ šolje slatke pavlake ili mleka
- 2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Rernu zagrejte na 175 stepeni.Kalupe obložite pek papirom. U činiji prosejte brašno, prašak za pecivo i so pa dobro promešajte. Onda ostavite sa strane. Puter kremasto umutite u velikoj posudi pa dodajte vanilu i jedno po jedno jaje, uz mešanje na srednjoj brzini. Kad se sve sjedini, mutite na visokoj brzini, zatim smanjite, i dodajte brašno u 3 navrata, naizmenično s mlaćenicom. Onda špatulom umešajte preostalo brašno. U kalup ravnomerno rasporedite smesu i pecite oko pola sata. Kad čačkalica izađe čista ostavite da se hladi, pa prevrnite na rešetku za hlađenje. Onda skinite pek papir pa ostavite da se skroz ohladi. U jednoj posudi umutite puter i so dok ne budu glatki. Polako dodajte prah šećer uz mešanje na niskoj brzini, dok se ne sjedini. Dodajte mleko i vanilu pa povećajte brzinu miksera i mutite oko 3 minuta. Onda smanjite brzinu i mešajte još minut. Špatulom poravnajte pa filujte prvi sloj. Onda stavite drugi sloj pa njime premažite i vrh i ivice torte.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)