NEODOLJIVA TORTA OD ORAHA Kremasta poslastica koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji govori 1000 jezika

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Slatka i kremasta, nema onoga ko će ostati na samo jednom parčetu.

torta od oraha
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 6 Jaja 
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • kašičica praška za pecivo

Za beli fil:

  • 500 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g putera
  • kesica vanilinog šećera

Za čokoladni sloj:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodajte jedno po jedno žumance, uz neprestano mućenje. Polako umešajte mlevene orahe, prašak za pecivo i brašno. Smesu podelite na 2 dela. Pecite kore oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Onda pustite da se prohlade. Brašno pomešajte sa šećerom pa polako sipajte mleko, uz neprestano mešanje, da ne bude grudvica. Onda kuvajte na srednjoj vatri, dok se ne zgusne. Skinite sa vatre pa pustite da se prohladi. Puter umutite sa vanilinim šećerom, pa polako dodajte u prohlađen fil. Kad smesa postane glatka, znaćete da je dobro. Slatku pavlaku zagrejte u šerpi do tačke vrenja, ali nemojte da provri. Onda skinite sa vatre pa dodajte polomljenu čokoladu.  Zatim mešajte dok se ne otopi i postane glatka smesa. Prvu koru stavite na tanjir za serviranje pa je premažite polovinom belog fila. Preko nanesite polovinu čokoladnog pa ravnomerno rasporedite. Onda nanesite drugu koru preko čokoladnog sloja pa je premažite ostatkom belog fila. Prelijte tortu ostatkom čokoladnog sloja. Ostavite tortu bar 2 sata u frižideru, a najbolje preko noći, da se dobro stegne.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading