PITA SA KRUŠKAMA Aromatična poslastica ukusa koji priča priče, za prave sladokusce
Sočna i ukusna, a pravi se lako.
Potrebno je:
Za koru:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog putera, isečenog na kockice
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 2-3 kašike hladne vode
Za fil:
- 5 zrelih krušaka (oljuštenih, očišćenih i isečenih na kriške)
- 80 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 1 kašika skroba ili brašna
- 1 kašika limunovog soka
Za premazivanje:
- 1 jaje (umućeno)
- malo šećera za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Onda dodajte hladan puter i rukama utrljajte u brašno, dok ne dobijete mrvičasto testo. Sipajte kašiku po kašiku hladne vode, mešajući dok ne dobijete testo. Zatim ga oblikujte u disk, uvijte u foliju i ostavite pola sata u frižideru. Kriške krušaka pomešajte sa smeđim šećerom, cimetom, đumbirom, skrobom i limunovim sokom. Na kraju umešajte med i lagano promešajte da se sve sjedini. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u krug, pa ga prebacite u pleh ostavljajući ivice da vise preko rubova. Ravnomerno rasporedite fil od krušaka preko testa, pa preklopite ivice prema unutra, da pokrijete deo fila. Umućenim jajetom premažite testo, pa pospite kristal šećerom. Pecite pitu 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)