PROLEĆNI KOLAČ SA MALINAMA I ČOKOLADOM Kremast i osvežavajući desert koji miriše na ljubav
Sladak i lagan, nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Za čokoladne kore:
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 50 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 2 jaja
- 125 ml mleka
- 125 ml ulja
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 250 ml ključale vode
Za sloj od malina:
- 500 g malina
- 100 g šećera
- 2 kesice želatina u prahu
- 50 ml vode
Za krem sloj:
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Zasebno umutite jaja, mleko, ulje i vanilu. Sjedinite mokre sastojke sa suvim, pa dobro promešajte. Polako sipajte ključalu vodu i mešajte dok se ne sjedini. Podelite smesu na dva dela i pecite u dva pleha obložena pek papirom. Pecite oko 25-30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite kore da se potpuno ohlade. Maline i šećer zakuvajte u šerpi na srednjoj vatri. Želatin pomešajte sa vodom pa ostavite da nabubri. Umešajte nabubreli želatin u tople maline i mešajte dok se ne otopi. Pustite da se ohladi i stegne. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu i vanilom, sve dok ne dobijete čvrst šlag. Zasebno umutite krem sir. Polako sjedinite šlag sa krem sirom. Zagrejte slatku pavlaku pa prelijte preko polomljene čokolade. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa mešajte dok se ne otopi. Nanesite malina sloj na prvu koru. Nanesite krem sloj preko malina. Zatim pokrijte drugom korom i prelijte čokoladnom glazurom. Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.
Možda vas zanima:
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
BLONDI Savršen za iznenadne goste, biće gotov dok pristavite kafu
Napravi se lako, a pojede brzo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)