MEKANE KIFLICE SA DŽEMOM Recept iz bakine kuhinje za slatkiš koji se ne odbija

Ivana Pavlović

16:30

Slatki kutak 0

Neodoljivo pecivo super ide uz kafu ili čaj.

kiflice sa džemom
Printscreen

Potrebno je:

Za testo:

  • 500 g brašna (meko T-400 ili tip 500)
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg
  • 250 ml mlakog mleka
  • 80 g šećera
  • 80 g istopljenog putera
  • 1 jaje
  • 1 prstohvat soli
  • Rendana korica jednog limuna (po želji, za aromu)
  • 1 kesica vanilin šećera

Za punjenje:

  • džem po izboru 

Za premazivanje:

  • 1 jaje 

Za posipanje:

  • prah šećer

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i kvasac, pa promešajte i ostavite dase aktivira. U jednu posudu stavite prosejano brašno, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer, rendanu koricu limuna. Dodajte nadošli kvasac, ottopljeni puter i jaje, pa umesite mekano, elastično testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom, oko sat vremena da naraste. Zatim ga podelite na dva dela, pa svaki razvucite u krug debljine oko tri do pet milimetara. Isecite krug na osam trouglova, pa na širi kraj svakog trougla stavite kašičicu džema, pa pažljivo uvijajte kiflice od šireg ka užem delu. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da narastu. Premažite kiflice umućenim jajetom sa malo mleka. Pecite oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohlade, pa ih pospite prah šećerom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading