MEKANE KIFLICE SA DŽEMOM Recept iz bakine kuhinje za slatkiš koji se ne odbija
Neodoljivo pecivo super ide uz kafu ili čaj.
Potrebno je:
Za testo:
- 500 g brašna (meko T-400 ili tip 500)
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg
- 250 ml mlakog mleka
- 80 g šećera
- 80 g istopljenog putera
- 1 jaje
- 1 prstohvat soli
- Rendana korica jednog limuna (po želji, za aromu)
- 1 kesica vanilin šećera
Za punjenje:
- džem po izboru
Za premazivanje:
- 1 jaje
Za posipanje:
- prah šećer
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i kvasac, pa promešajte i ostavite dase aktivira. U jednu posudu stavite prosejano brašno, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer, rendanu koricu limuna. Dodajte nadošli kvasac, ottopljeni puter i jaje, pa umesite mekano, elastično testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom, oko sat vremena da naraste. Zatim ga podelite na dva dela, pa svaki razvucite u krug debljine oko tri do pet milimetara. Isecite krug na osam trouglova, pa na širi kraj svakog trougla stavite kašičicu džema, pa pažljivo uvijajte kiflice od šireg ka užem delu. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da narastu. Premažite kiflice umućenim jajetom sa malo mleka. Pecite oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohlade, pa ih pospite prah šećerom.
Možda vas zanima:
KIFLICE SA DŽEMOM ZA JUTRO KOJE SE PAMTI Prave se lako, a smažu nikad brže
Mekane i sočne, ukusa koji priča priče.
KIFLICE SA DŽEMOM Neodoljive i slatke, za savršen doručak, a odlično idu sa čajem
Slatke i mekane, po starom teta Biljinom receptu.
STARINSKE KIFLICE SA DŽEMOM IZ BAKINE KUHINJE Bude nostalgiju na neka prošla vremena, a uspeće svima
Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
DOMAĆE KIFLICE SA MERAMA NA ŠOLJE Nema ko ih ne voli
Savršene za doručak uz šolju jogurta.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)