AMBASADOR TORTA ZA ĐURĐEVDAN Starinska poslastica puna oraha i bogatog fila koju će gosti obožavati
Savršena za sve svećane prilike.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 6 ravnih kašika prezli
- 100 g mlevenih, oljuštenih lešnika
- kašičica praška za pecivo
- 75 g istopljene čokolade
- 6 kašika šećera
Za drugu svetlu koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 ravnih kašika prezli
- kašičica praška za pecivo
- 80 g mlevenih, blanširanih badema
Za fil:
- 13 žumanaca
- 200 g šećera
- sok jednog limuna
- 150 ml mleka
- 3 vanilin šećera
- 1 kesica praška za puding ukus vanile
- 100 g bele čokolade
- 250 g margarina ili putera
Priprema:
U jednoj posudi penasto umutite jaja, pa dodajte šećer i mutite desetak minuta. Dodajte otopljenu čokoladu, lešnike, prezle i prašak za pecivo. Sjedinite i pecite u plehu obloženim pek-papirom od 30 do 35 minuta, na srednjoj rešetki. Zasebno penasto umutite belanca s prstohvatom soli. Onda dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte prezle, bademe i prašak za pecivo. Ispecite koru. Zakuvajte na pari krem od žumanaca, mleka, vanilinog šećera, 100 g šećera, bele čokolade i praška za puding. Sipajte limunov sok, pa skinite s pare i ohladite. Margarin penasto umutite sa 100 g šećera. Krem dodajte kašiku po kašiku u umućen margarin, uz stalno mućenje. Umutite šlag s kiselom vodom. Dekoršite tortu umućenim šlagom i rendanom čokoladom. Ostavite u frižideru preko noći.
Možda vas zanima:
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)