AMBASADOR TORTA ZA ĐURĐEVDAN Starinska poslastica puna oraha i bogatog fila koju će gosti obožavati
Savršena za sve svećane prilike.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 6 ravnih kašika prezli
- 100 g mlevenih, oljuštenih lešnika
- kašičica praška za pecivo
- 75 g istopljene čokolade
- 6 kašika šećera
Za drugu svetlu koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 ravnih kašika prezli
- kašičica praška za pecivo
- 80 g mlevenih, blanširanih badema
Za fil:
- 13 žumanaca
- 200 g šećera
- sok jednog limuna
- 150 ml mleka
- 3 vanilin šećera
- 1 kesica praška za puding ukus vanile
- 100 g bele čokolade
- 250 g margarina ili putera
Priprema:
U jednoj posudi penasto umutite jaja, pa dodajte šećer i mutite desetak minuta. Dodajte otopljenu čokoladu, lešnike, prezle i prašak za pecivo. Sjedinite i pecite u plehu obloženim pek-papirom od 30 do 35 minuta, na srednjoj rešetki. Zasebno penasto umutite belanca s prstohvatom soli. Onda dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte prezle, bademe i prašak za pecivo. Ispecite koru. Zakuvajte na pari krem od žumanaca, mleka, vanilinog šećera, 100 g šećera, bele čokolade i praška za puding. Sipajte limunov sok, pa skinite s pare i ohladite. Margarin penasto umutite sa 100 g šećera. Krem dodajte kašiku po kašiku u umućen margarin, uz stalno mućenje. Umutite šlag s kiselom vodom. Dekoršite tortu umućenim šlagom i rendanom čokoladom. Ostavite u frižideru preko noći.
Možda vas zanima:
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)