ŠARLOTA SA JAGODAMA Lagana i osvežavajuća poslastica sa piškotama od koje će vam poći voda na usta

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Neodoljiva poslastica raspametiće i one izbirljive.

šarlota sa jagodama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 700 g jagoda
  • 210 g piškota
  • 150 g šećera
  • 1 limun
  • 1 želatin (10g)
  • 10 ml vanile
  • 300 ml mlečne slatke pavlake

Priprema:

Očistite 500 g jagoda i naseckajte ih na polovine. Uzmite dvadesetak piškota i odstranite im jedan kraj (3 cm), kako bi mogle ravno da stoje. U manju šerpu stavite 150 ml vode, 75 g šećera i rendanu koru limuna.  Izblendirajte 400 g jagoda. Želatin pripremite prema uputstvu sa pakovanja, pa ostavite sa strane.  Umutite slatku pavlaku i ostavite je po strani. Iseckane piškote umačite u sirup pa ih postavite u kalup (isečenim delom dole, šećernim delom ka prstenu). Izlijte 1/3 fila od jagoda, poređajte 100 g iseckanih jagoda, pa konačno prelijte tortu ostatkom fila.

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading