BOEM TORTA Raskošna poslastica zbog koje će se trud isplatiti, savršenog ukusa
Kremasta i savršena, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Potrebno je:
- 12 belanaca
- 150 grama šećera
- 250 grama pečenih mlevenih lešnika
- 2 kašike kakao praha
Za žuti fil:
- pola litra mleka
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
Za crni fil:
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 5 štangli čokolade
- 200 grama maslaca
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 štangle čokolade
Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešajte, pa izlijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Biskvit ostavite da se prohladi, pa isecite na tri kore. Za žuti fil umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kašikom mešajte uz postepeno dodavanje brašna. Razmutite gustin u malo odvojenog mleka, pa umešajte u fil. Zatim ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre, dodajte fil, pa skuvajte kao puding. Ostavite da se hladi, a za to vreme spremite crni fil. Penasto umutite žumanca i šećer, pa stavite da se kuvaju na pari. Pri kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre. Ostavite da se hladi, pa prohlađenom filu dodajte istopljen i umućen maslac. Prvu koru premažite žutim filom, pa crnim filom, pa ponovo stavite koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru. Za glazuru pomešajte šećer s vodom i stavite na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Odmah prelijte preko torte i ostavite da se hladi i stegne.
Možda vas zanima:
BOEM TORTA Jedini recept koji trebate da znate za raskošnu poslasticu
Kremasta i sočna, za svaku svečanu priliku.
BOEM TORTA Raskošna poslastica kao osmišljena za sve svečane prilike
Fenomenalna i drugačija, za prave sladokusce.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)