ČOKOLADNA TORTA Kremasta poslastica koju svi vole, po receptu iz starog bakinog kuvara

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.

čokoladna torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 240 g putera, omekšanog
  • 710 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 10 ml ekstrakta vanile
  • 630 g običnog brašna
  • 180 g kakaoa za pečenje
  • 15 ml sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 315 ml pavlake
  • 315 ml ključale vode

Za glazuru:

  • 118 g putera, isečenog na kockice
  • 85 g crne čokolade, iseckane
  • 85 g poluslatke čokolade, iseckane
  • 570 g šećera u prahu
  • 240 ml pavlake
  • 10 ml ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Tri kalupa za pečenje obložite pek papirom. Umutite puter sa smeđim šećerom, oko 5-7 minuta.Onda dodajte jedno po jedno jaje, uz mešanje nakon svakog dodavanja. Dodajte vanilu.Zasebno pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Naizmenično dodajte pavlaku, uz mešanje. Izlijte smesu u plehove obložene pek papirom. Pecite 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se ohladi u posudama, pa prebacite na rešetku. Otopite puter sa čokoladom, pa mešajte dok smesa ne postane glatka. Zasebno sjedinite šećer u prahu, pavlaku i vaniliu. Zatim dodajte čokoladnu mešavinu; uz meanje  dok ne postane glatko. Premažite glazuru preko torte

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading