NEODOLJIVI SALČIĆI Slatkiš iz bakine kuhinje za prave sladokusce, po receptu bez mane
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 4 žumanceta
- rendana kora jednog celog limuna
- prstohvat soli
- 300 ml kisele vode
- 350 g svinjskog sala
- 1 vanilin šećer
- pekmez od kajsija
- šećer u prahu
Priprema:
Brašno prosejte pa dodajte žumanca, limunovu koru, kašiku sala, so i polako sipajte vodu. Zamesite srednje mekano testo pa ga raklagijajte tanko i premažite sa 1/3 sala, preklopite kao za lisnato testo i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 30 minuta. Ponovite postupak još dvaput. Sledeći put rasklagijajte testo na debljinu 1cm, opkrojite nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, isecite na kvadrate i namažite kašičicu džema. Dva kraja testa preklopite prema sredini i malo pritisnite da se ne bi otvorili prilkom pečenja. Pecite 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prohlađene salčiće pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Možda vas zanima:
SALČIĆI SA PEKMEZOM SE LISTAJU KAO KNJIGA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
SUTLIJAŠ IZ RERNE IZ BAKINE KUHINJE Svakim zalogajem budi nostalgiju
Kremast i neodoljiv, i dupla mera je malo.
VLAŠKI POLJUPČIĆI SE SMAŽU U TRENU Recept zbog kojih komšije nepozvane dolaze na vrata
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
BRZI KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE Sve se samo pomeša i peče, a razvaljuje ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)