ČIZKEJK SA KARAMELOM Kremasti desert za prave sladokusce, po receptu bez mane

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.

čizkejk s karamelom
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 50 g izmrvljenog keksa
  • 50 g šećera
  • 4 kašike rastopljenog putera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 900 g sirnog namaza
  • 150 g kristal šećera
  • 60 g kisele pavlake
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 200 ml soka od jabuke
  • 70 ml smeđeg šećera
  • 2 jabuke
  • 1 kašika putera
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašika seckanih oraha
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni. U blenderu usitnite keks i pomešajte s rastopljenim puterom, šećerom i solju. Smesu ravnomerno utisnite u okrugli kalup koji ste podmazali. Umutite mikserom sirni namaz sa šećerom u glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pavlaku i ekstrakt vanile. Sjedinite, pa dodajte brašno i so i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sipajte preko podloge u kalupu. Dno kalupa obmotajte aluminijskom folijom pa stavite na veći pleh. Pleh stavite u rernu, sipajte vruću vodu dopola kalupa. Pecite oko 90 minuta.

Preliv: U šerpi kuvajte sok, smeđi šećer i cimet da provre, dodajte puter, jabuke isečene na tanke kriške i so, kuvajte dok se ne zgusne (pet minuta). Prelijte preko potpuno ohlađenog čizkejka i pospite orasima.

 

Komentari (0)

Loading