STARINSKI MEDENJACI Recept baka Jele star 30 godina oduševiće i one izbirljive

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Najbolje služite uz čaj ili kafu.

medenjaci
Shutterstock

Potrebno je:

  • 6 kašika meda
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 jajeta
  • 50 g brašna
  • 3 izmrvljena karanfilića
  • kašičica cimeta
  • kašičica sode bikarbone
  • 4 kašike iseckanih oraha

Priprema:

Penasto umutite dva jajeta, žumance i šećer, dodajte med, karanfilić i cimet, pa sve sjedinite. Potom dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko testo. Testo rastanjite na pobrašnjenoj radnoj ploči na debljinu oko pet milimetara. Okruglom modlom vadite manje medenjake, svaki premažite belancetom i pospite seckanim orasima ili kristal-šećerom. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading