ŠUMSKA VOĆNA TORTA Lagana i osvežavajuća poslastica koja pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Sočna i ukusna, uzećete parče više.

voćna torta
Shutterstock

Potrebno je:

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 šolje putera, sobne temperature
  • 1 šolja šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1/2 šolje mleka

Fil:

  • 2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašičice kukuruznog brašna
  • Slatka glazura:
  • 1/2 šolje šumskog voća (za dekoraciju)
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2-3 kašike vode

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zasebno umutite puter, šećer, jaja i vanilu. Dodati suve sastojke naizmenično s mlekom. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno umutite šumsko voće, šećer i kukuruzno brašno, pa kuvajte sve dok se voće ne zgusne. Presecite prohlađeni biskvit na dva dela. Preko donjeg dela nanesite fil od šumskog voća, pa preko stavite drugi deo biskvita. Kuvajte šumsko voće, prah šećer i vodu sve dok ne dobijete gustu smesu. Zatim ohladite i glazuru prelijte preko torte.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading