ŠUMSKA VOĆNA TORTA Lagana i osvežavajuća poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sočna i ukusna, uzećete parče više.

Potrebno je:
Biskvit:
- 2 šolje brašna
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šolje putera, sobne temperature
- 1 šolja šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1/2 šolje mleka
Fil:
- 2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašičice kukuruznog brašna
- Slatka glazura:
- 1/2 šolje šumskog voća (za dekoraciju)
- 1 šolja šećera u prahu
- 2-3 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zasebno umutite puter, šećer, jaja i vanilu. Dodati suve sastojke naizmenično s mlekom. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno umutite šumsko voće, šećer i kukuruzno brašno, pa kuvajte sve dok se voće ne zgusne. Presecite prohlađeni biskvit na dva dela. Preko donjeg dela nanesite fil od šumskog voća, pa preko stavite drugi deo biskvita. Kuvajte šumsko voće, prah šećer i vodu sve dok ne dobijete gustu smesu. Zatim ohladite i glazuru prelijte preko torte.
Možda vas zanima:

KINDER TORTA Za sve svečane prilike i bitne događaje, deca će je obožavati
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

REFORMA TORTA Po starinskom receptu baka Mileve, uspeva i potpunim početnicima
Savršena za sve svečane događaje i bitne datume.

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

STARINSKA SLADOLED TORTA Postoje dve ključne razlike u pripremi u odnosu na današnje domaćice, a evo koje su
Bake nisu kuvale fil i tortu su na kraju premazivale filom od žumanaca, dok današnje domaćice ipak kuvaju fil i premazuju šlagom.

MILENIN ROLAT SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Uspeva svima, a topi se u ustima
Napravite ovaj starinski desert po receptu Milene Zlatanović iz Vranja

KOLAČ S BANANAMA MEKAN KAO DUŠA Uspeva svima, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Najbolje stavite odmah duplu meru.

LAVA KOLAČ Treba vam samo 3 sastojka, a gotov dok pristavite kafu
Savršen za iznenadne goste.

ŽERBO KOCKE Ukras svake svečane trpeze u savršenom kremastom spoju
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

DOMAĆI SLADOLED S KAFOM Savršeno rashlađuje u vrelim letnjim danima
I rashlađuje i sladi u isto vreme.
Komentari (0)