OSVEŽAVAJUĆA POSLASTICA Panakota sa ukusom limuna će vas očarati, rashladite se kako dolikuje

Ana Klikovac

16:00

Slatki kutak 0

Idealna poslastica za letnje vrućine...

Shutterstock
Shutterstock

Panakota od limuna, desert koji osvežava, je mekan i hladan, savršen za vrele dane.

Sastojci:

  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
     
  • 1 pakovanje želatina u prahu
     
  • 700 ml slatke pavlake
     
  • 120 g šećera
     
  • 2 ½ kašike sveže rendane limunove kore, podeljene
     
  • 1 kašika likera od pomorandže

Priprema:

Kako biste napravili panakotu, sipajte sok od limuna u malu posudu i pospite ga nearomatizovanim želatinom. Ostavite da odstoji oko 15 minuta dok želatin ne omekša.

Pomešajte slatku pavlaku, šećer i 2 kašike limunove kore u šerpi na srednje jakoj vatri i dovedite do ključanja. Umutite smesu sa želatinom dok se ne rastvori. Sklonite sa vatre i umešajte liker od pomorandže.

Procedite smesu sa pavlakom u srednju posudu i ravnomerno rasporedite u male staklene posude. Stavite nepokrivene pana kote u frižider dok se ne stegnu, najmanje 4 sata. Ako vreme dozvoljava, pokrijte posude plastičnom folijom i ohladite preko noći. Pospite rendanom limunovom koricom. Uživajte! 

 

Bonus video:

@moja.trpeza Kolač od jagoda (bez pečenja) Sastojci: 300 g piškota 500 g jagoda 500 ml slatke pavlake 400 g milerama 2 voćna jogurta (od jagode) 3 kašike šećera u prahu Mleko (za potapanje piškota) Priprema: 1. Operite i očistite jagode, pa ih iseckajte na listiće i ostavite da se osuše. 2. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte mileram, jogurt i šećer u prahu. Sve dobro sjedinite. 3. U posudu ređajte red piškota (prethodno kratko potopljenih u mleko), sloj kreme, pa sloj jagoda. 4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Završite slojem kreme. 5. Dekorišite jagodama i ostavite u frižideru preko noći da se stegne. Isecite i uživajte u osvežavajućem kolaču! #trpeza #mojatrpeza #recept #fyp #foryoupage #fypシ゚ #fouryou #goviral ♬ suono originale - Jr Stit

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading