BRZ I SOČAN Starinski kolač od kajisija je poslastica kojoj nema mane, miriše na detinjstvo
Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije...

Starinski kolač sa kajsijama i grizom je jednostavna i mirisna poslastica koja vraća u detinjstvo i mami osmeh već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 120 g griza
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 10 - 12 svežih kajsija, prepolovljenih
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Ovaj kolač je pravo podsećanje na leta kod bake, kad su kajsije bile najslađe, a kuća mirisala na pečeni griz i vanilu. Mekan je, sočan i jednostavan za pripremu, bez komplikovanih koraka. Možete ga praviti sa svežim ili kompot kajsijama – u oba slučaja uspeva i nestaje dok trepnete.
Savet:
Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije kašičicom smeđeg šećera i malo cimeta – dobićete divnu karamelizovanu koricu.
U činiji penasto umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Sipajte ulje i jogurt, pa sve dobro sjedinite. Umešajte griz, brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo srednje gustine. Pleh obložite pek papirom i izlijte smesu. Po vrhu poređajte polovine kajsija (sečenom stranom nadole). Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
Bonus video:
Možda vas zanima:

ČOKOLADNI KOLAČ IZ TIGANJA Bogatstvo ukusa nikad nije bilo jednostavnije, bićete očarani!
Probajte prvom prilikom...

CEO ŽIVOT POGREŠNO RENDATE SIR Kada budet videli kako je ispravno, zaboravićete stari način
Jedan korisnik Tvitera je pronašao odličan način da ne napravimo nered u kuhinji kada rendamo sir

Najkremastiji kolač, gotov za 10 minuta: Razgrabi se do zadnje mrvice, a pravi se od par jeftinih sastojaka
Slatki desert sa ukusom kafe uvek je sjajan izbor za brzo posluženje uz šoljicu kafe, naročito ako vam za njegovu pripremu ne treba mnogo vremena i sastojaka

BRZO I JEDNOSTAVNO Napolitanka torta, gotova za 20 minuta, kremasto zadovoljstvo
Svi će tražiti parče više

NEODOLJIVA PITA SA ŠLJIVAMA Poslastica od gotovih kora koja miriše na ljubav
Mirisna i mekana, za pravo uživanje.

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

AMERIČKE PALAČINKE SA BANANOM Još slađe i mekše, ukućani će biti raspamećeni
Služite tople uz dodatak javorovog sirupa.

POSNI ROLAT SA ORASIMA PO RECEPTU SA KANALA BAKINA KUHINJA Nema paljenja rerne, a topi se u ustima
Mekan i neodoljiv, nestaće sa stola odmah.

DUBAI BRAUNI Zaboravićete na čokoladu i čizkejk, ovaj brzi kolač oduševio domaćice na mrežama
Sočan i kremast, nema ko će mu odoleti.
Komentari (0)