BRZ I SOČAN Starinski kolač od kajisija je poslastica kojoj nema mane, miriše na detinjstvo

Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije...

Shutterstock
Shutterstock

Starinski kolač sa kajsijama i grizom je jednostavna i mirisna poslastica koja vraća u detinjstvo i mami osmeh već na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 3 jajeta
     
  • 150 g šećera
     
  • 1 vanilin šećer
     
  • 100 ml ulja
     
  • 200 ml jogurta
     
  • 120 g griza
     
  • 100 g brašna
     
  • 1 prašak za pecivo
     
  • Prstohvat soli
     
  • 10 - 12 svežih kajsija, prepolovljenih
     
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Ovaj kolač je pravo podsećanje na leta kod bake, kad su kajsije bile najslađe, a kuća mirisala na pečeni griz i vanilu. Mekan je, sočan i jednostavan za pripremu, bez komplikovanih koraka. Možete ga praviti sa svežim ili kompot kajsijama – u oba slučaja uspeva i nestaje dok trepnete.

Savet:

Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije kašičicom smeđeg šećera i malo cimeta – dobićete divnu karamelizovanu koricu.

U činiji penasto umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Sipajte ulje i jogurt, pa sve dobro sjedinite. Umešajte griz, brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo srednje gustine. Pleh obložite pek papirom i izlijte smesu. Po vrhu poređajte polovine kajsija (sečenom stranom nadole). Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu.

 

Bonus video:

@moja.trpeza Kremasti puding sa jagodama Sastojci: 250 ml šlag krema 400 g jagoda 1 puding od jagode 3 kašike šećera 1 pakovanje piškota Jogurt od jagode Mleko (za potapanje piškota) Priprema: 1. Umutite šlag krem, dodajte jogurt od jagode i sve zajedno promešajte. Ostavite u frižider da se ohladi. 2. Jagode operite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok ne omekšaju. Izblendajte ih, dodajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite. 3. Piškote kratko potopite u mleko. 4. U čaše ili činije slažite red šlaga, red jagoda s pudingom, red piškota, pa ponovite. 5. Dekorišite po želji i uživajte! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #puding #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading