BRZ I SOČAN Starinski kolač od kajisija je poslastica kojoj nema mane, miriše na detinjstvo
Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije...
Starinski kolač sa kajsijama i grizom je jednostavna i mirisna poslastica koja vraća u detinjstvo i mami osmeh već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 120 g griza
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 10 - 12 svežih kajsija, prepolovljenih
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Ovaj kolač je pravo podsećanje na leta kod bake, kad su kajsije bile najslađe, a kuća mirisala na pečeni griz i vanilu. Mekan je, sočan i jednostavan za pripremu, bez komplikovanih koraka. Možete ga praviti sa svežim ili kompot kajsijama – u oba slučaja uspeva i nestaje dok trepnete.
Savet:
Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije kašičicom smeđeg šećera i malo cimeta – dobićete divnu karamelizovanu koricu.
U činiji penasto umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Sipajte ulje i jogurt, pa sve dobro sjedinite. Umešajte griz, brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo srednje gustine. Pleh obložite pek papirom i izlijte smesu. Po vrhu poređajte polovine kajsija (sečenom stranom nadole). Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
Bonus video:
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI KOLAČ IZ TIGANJA Bogatstvo ukusa nikad nije bilo jednostavnije, bićete očarani!
Probajte prvom prilikom...
CEO ŽIVOT POGREŠNO RENDATE SIR Kada budet videli kako je ispravno, zaboravićete stari način
Jedan korisnik Tvitera je pronašao odličan način da ne napravimo nered u kuhinji kada rendamo sir
Najkremastiji kolač, gotov za 10 minuta: Razgrabi se do zadnje mrvice, a pravi se od par jeftinih sastojaka
Slatki desert sa ukusom kafe uvek je sjajan izbor za brzo posluženje uz šoljicu kafe, naročito ako vam za njegovu pripremu ne treba mnogo vremena i sastojaka
BRZO I JEDNOSTAVNO Napolitanka torta, gotova za 20 minuta, kremasto zadovoljstvo
Svi će tražiti parče više
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)