AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Mirisna voćna poslastica za prave sladokusce i one izbirljive
Mekana i sočna, uzećete parče više.

Potrebno je:
- 2 i po šolje brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 šolja hladnog putera (isečenog na kockice)
- pola šolje hladne vode
Za fil:
- 4 šolje očišćenih i osušenih višanja
- 1 šolja šećera
- 1/4 šolje kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice bademovog ekstrakta (opciono)
- 1 kašika limunovog soka
- 1/4 kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i mešajte viljuškom ili rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, mešajući dok se testo ne sjedini. Možda neće biti potrebno pola šolje vode. Podelite testo na dva dela, oblikujte u diskove, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat. U velikoj posudi pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob, vanilu, bademov ekstrakt (ako ga koristite), limunov sok i so. Dobro izmešajte i ostavite sa strane. Izvadite jedan disk testa iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini do prečnika malo većeg od kalupa za pitu (oko 23 cm). Stavite testo u kalup za pitu. Sipajte fil od višanja u kalup sa testom. Izvadite drugi disk testa iz frižidera i razvucite ga. Stavite preko fila i spojite ivice sa donjim testom. Premažite gornji deo pite umućenim jajetom. Pecite pitu na 220 stepeni 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 i pecite pitu još 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa, a fil ne počne da kipi.
Možda vas zanima:

POSNA AMERIČKA PITA Neodoljiva poslastica za svako doba dana, mirisna i sočna
Fenomenalna poslastica raspametiće i one izbirljive.

AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, još bolja od originala
Neodoljiva i slatka, uzećete parče više.

AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Slatkiš bez mane koji osvaja od prvog zalogaja
Savršena poslastica za slavsku trpezu, uzećete parče više.

NUGAT TORTA Kremasta i nedoljiva, nećete moći da prestanete da jedete
Savršena za sve prilike.

ORAH KOLAČ BUDI NOSTALGIJU Sve domaćice su nekada znale recept, a razgrabi se čim se postavi
Najbolje služite uz čaj ili kafu.

BRZE KROFNICE Vazdušaste i mekane kao duša, otopićete se od miline
Najbolje odmah stavite duplu meru.

PUTER KEKSIĆI Super idu uz čaj ili kafu, a mekani i sočni, i dupla mera će biti malo!
Mekani kao duša, a preukusni.

MIRISNE CIMET ROLNICE Vazdušaste i mekane kao pamuk, a tope se u ustima
I dupla mera će biti malo.

RUSKE KAPE OD KEKSIĆA SA POMORANDŽOM Još brže i jednostavnije za pripremu, a ukusom bude sva čula
Prave se lako, a pojedu odmah.
Komentari (0)