POLICAJAC TORTA Obožavala je cela Jugoslavija, a jeftina i izdašna

Ivana Pavlović

16:30

Slatki kutak 0

Savršena za sve svečane prilike.

policajac torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 4 jaja
  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike brašna
  • 26 kašika mleka
  • 5 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Za krem:

  • 1 litra mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g maslaca
  • 200 g mlevenih oraha

Za glazuru:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Umutite penasto jaja sa šećerom. Sipajte mleko, pa nastavite da mutite na najmanjoj brzini. Onda dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i mutite, dok se sve ne sjedini. Kalup obložite pek papirom pa sipajte polovinu smese. Pecite 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ponovite postupak sa preostalom polovinom smese, da dobijete dve kore. Zatim ih vodoravno presecite na pola, da dobijete četiri kore. Prokuvajte mleko sa šećerom, pa kad krene da vri dodajte čokoladu i mešajte, sve dok se ne otopi.Umešajte maslac pa ga otopite. Potom dodajte mlevene orahe i kratko promešajte. Stavite prvu koru pa preko nje prelijte trećinu pripremljenog krema. Na to stavite drugu koru, pa drugu trećinu kreme. Zagrejte slatku pavlaku pa dodajte polomljenu čokoladu. Prohlađenom glazurom prelijte tortu. Dekorišite po želji.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading