POLICAJAC TORTA Obožavala je cela Jugoslavija, a jeftina i izdašna
Savršena za sve svečane prilike.

Potrebno je:
Za kore:
- 4 jaja
- 24 kašike šećera
- 24 kašike brašna
- 26 kašika mleka
- 5 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za krem:
- 1 litra mleka
- 200 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 250 g maslaca
- 200 g mlevenih oraha
Za glazuru:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Umutite penasto jaja sa šećerom. Sipajte mleko, pa nastavite da mutite na najmanjoj brzini. Onda dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i mutite, dok se sve ne sjedini. Kalup obložite pek papirom pa sipajte polovinu smese. Pecite 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ponovite postupak sa preostalom polovinom smese, da dobijete dve kore. Zatim ih vodoravno presecite na pola, da dobijete četiri kore. Prokuvajte mleko sa šećerom, pa kad krene da vri dodajte čokoladu i mešajte, sve dok se ne otopi.Umešajte maslac pa ga otopite. Potom dodajte mlevene orahe i kratko promešajte. Stavite prvu koru pa preko nje prelijte trećinu pripremljenog krema. Na to stavite drugu koru, pa drugu trećinu kreme. Zagrejte slatku pavlaku pa dodajte polomljenu čokoladu. Prohlađenom glazurom prelijte tortu. Dekorišite po želji.
Možda vas zanima:

REFORMA TORTA Po starinskom receptu baka Mileve, uspeva i potpunim početnicima
Savršena za sve svečane događaje i bitne datume.

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

STARINSKA SLADOLED TORTA Postoje dve ključne razlike u pripremi u odnosu na današnje domaćice, a evo koje su
Bake nisu kuvale fil i tortu su na kraju premazivale filom od žumanaca, dok današnje domaćice ipak kuvaju fil i premazuju šlagom.

ZEBRA TORTA SA NAPOLITANKAMA Ne treba da palite rernu, a kremasta i očaravajuća
Zbog izgleda će je najviše deca obožavati.

MILENIN ROLAT SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Uspeva svima, a topi se u ustima
Napravite ovaj starinski desert po receptu Milene Zlatanović iz Vranja

KOLAČ S BANANAMA MEKAN KAO DUŠA Uspeva svima, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Najbolje stavite odmah duplu meru.

LAVA KOLAČ Treba vam samo 3 sastojka, a gotov dok pristavite kafu
Savršen za iznenadne goste.

ŽERBO KOCKE Ukras svake svečane trpeze u savršenom kremastom spoju
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

DOMAĆI SLADOLED S KAFOM Savršeno rashlađuje u vrelim letnjim danima
I rashlađuje i sladi u isto vreme.
Komentari (0)