SOČNE LIMUN KOCKE ZA PRAVO LETNJE OSVEŽENJE U savršenom kiselkasto-slatkom spoju ukusa
Lagane i kremaste, bićete oduševljeni.
Potrebno je:
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g kokosa
- 100 g otopljenog putera
- 100 ml soka od narandže ili mleka
Za krem:
- 500 ml mleka
- 2 žumanca
- 3 kašike gustina
- 5 kašika šećera
- rendana korica 1 limuna
- sok od pola limuna
- 1 vanilin šećer
- 100 g kokosa
- 100 g putera (sobne temperature)
Za dekoraciju:
- umućena slatka pavlaka ili šlag
- kokos ili limunova korica za posipanje
Priprema:
Za koru u većoj činiji pomešajte mleveni keks, kokos i otopljeni puter. Dodajte sok od narandže (ili mleko) i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu koja se lepo sabija. Utisnite je u kalup prečnika oko 24 cm, obložen papirom za pečenje ili providnom folijom, pa stavite u frižider dok pripremate krem. U manjoj šerpi umutite žumanca, šećer, gustin i nekoliko kašika mleka dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte ostatak mleka, vanilin šećer i rendanu limunovu koricu. Kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se krem ne zgusne. Sklonite sa šporeta, dodajte limunov sok i kokos, pa ostavite da se prohladi. Kada je krem mlak, umešajte puter i mešajte dok ne dobijete fin, gladak fil. Prelijte krem preko pripremljene kore i poravnajte. Odozgo premažite umućen šlag ili slatku pavlaku i pospite kokosom ili limunovom koricom. Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno bi bilo da odstoji preko noći.
Možda vas zanima:
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)