AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Klasik na drugačiji način, u neodoljivom voćnom spoju
Preukusna i mirisna, uzećete parče više.
Potrebno je:
Za koru:
- 2 i po šolje brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 šolja hladnog putera (isečenog na kockice)
- 1/2 šolje hladne vode
Za fil:
- 4 šolje očišćenih i osušenih višanja
- 1 šolja šećera
- 1/4 šolje kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice bademovog ekstrakta (opciono)
- 1 kašika limunovog soka
- 1/4 kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 jaje (umuti se sa malo vode)
Priprema:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i mešajte viljuškom ili rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, mešajući dok se testo ne sjedini. Možda neće biti potrebno svih 1/2 šolje vode. Podelite testo na dva dela, oblikujte u diskove, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat. U velikoj posudi pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob, vanilu, bademov ekstrakt (ako ga koristite), limunov sok i so. Dobro izmešajte i ostavite sa strane. Izvadite jedan disk testa iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini do prečnika malo većeg od kalupa za pitu (oko 23 cm). Stavite testo u kalup za pitu. Sipajte fil od višanja u kalup sa testom. Izvadite drugi disk testa iz frižidera i razvucite ga. Stavite preko fila i spojite ivice sa donjim testom. Premažite gornji deo pite umućenim jajetom. Pecite pitu na 220 stepeni 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 stepeni i pecite još 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa, a fil ne počne da kipi.
Možda vas zanima:
AMERIČKA PITA SA BRESKVAMA Mirisna i sočna, nestaće pola pleha dok trepnete
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
AMERIČKA PITA Klasik koji se ne odbija, po receptu za početnike, prste da poližete
Otopićete se od miline koliko je slatka.
POSNA AMERIČKA PITA Neodoljiva poslastica za svako doba dana, mirisna i sočna
Fenomenalna poslastica raspametiće i one izbirljive.
AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, još bolja od originala
Neodoljiva i slatka, uzećete parče više.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)