AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Klasik na drugačiji način, u neodoljivom voćnom spoju

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Preukusna i mirisna, uzećete parče više.

američka pita sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 2 i po šolje brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja hladnog putera (isečenog na kockice)
  • 1/2 šolje hladne vode

Za fil:

  • 4 šolje očišćenih i osušenih višanja
  • 1 šolja šećera
  • 1/4 šolje kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice bademovog ekstrakta (opciono)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/4 kašičice soli

Za premazivanje:

  • 1 jaje (umuti se sa malo vode)

Priprema:

U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i mešajte viljuškom ili rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, mešajući dok se testo ne sjedini. Možda neće biti potrebno svih 1/2 šolje vode. Podelite testo na dva dela, oblikujte u diskove, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat. U velikoj posudi pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob, vanilu, bademov ekstrakt (ako ga koristite), limunov sok i so. Dobro izmešajte i ostavite sa strane. Izvadite jedan disk testa iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini do prečnika malo većeg od kalupa za pitu (oko 23 cm). Stavite testo u kalup za pitu. Sipajte fil od višanja u kalup sa testom. Izvadite drugi disk testa iz frižidera i razvucite ga. Stavite preko fila i spojite ivice sa donjim testom. Premažite gornji deo pite umućenim jajetom. Pecite pitu na 220 stepeni 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 stepeni i pecite još 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa, a fil ne počne da kipi.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading