KREMPITA OD LISNATOG TESTA Bila je omiljeni kolač Patrijarha Pavla
Starinski kolač mekan kao duša.
Potrebno je:
- 2 gotova lisnata testa
- 2 litra mleka
- 400 g šećera
- 8 kesica vanilinog šećera
- 300 g oštrog brašna
- 10 jaja
- 5 kašika šećera za belanca
Priprema:
Viljuškom izbockajte razvijeno lisnato testo. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Onda ostavite da se ohladi. Sipajte 2 l mleka u veću šerpu. Zasebno umutite žumanca sa šećerima i oštrim brašnom. Dobijenu smesu sipajte u toplo mleko, uz neprestano mešanje žicom. Kuvajte uz stalno mešanje, na umerenoj vatri, sve dok se fil ne zgusne. Zatim skinite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi. Belanca umutite sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa polako umešajte u fil sa žumancima. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Na dno pleha stavite jednu koru pečenog testa. Preko nanesite sav fil pa prekrijte drugom korom lisnatog testa. Obilno pospite krempitu prah šećerom.
Možda vas zanima:
DOMAĆA KREMPITA Budi uspomene na dane detinjstva i bakinu kuhinju, a topi se u ustima
Starinski slatkiš idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
LAŽNA KREMPITA BUDI SVA ČULA Nema pečenja ni kuvanja fila, a gotova za 15 minuta
Sočna i mekana, nema ko će joj odoleti.
KREMPITA ZA 10 MINUTA Nema paljenja rerne, jaja i kora, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Kremasta i lagana, nestaće sa stola odmah.
BLEDSKU KREMPITU JE TITO OBOŽAVAO Kremasta i lagana, a topi se u ustima
Savršena poslastica oduševiće i one izbirljive.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)