KREMPITA OD LISNATOG TESTA Bila je omiljeni kolač Patrijarha Pavla

Ivana Pavlović

18:30

Slatki kutak 0

Starinski kolač mekan kao duša.

krempita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 gotova lisnata testa
  • 2 litra mleka
  • 400 g šećera
  • 8 kesica vanilinog šećera
  • 300 g oštrog brašna
  • 10 jaja
  • 5 kašika šećera za belanca

Priprema:

Viljuškom izbockajte razvijeno lisnato testo. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Onda ostavite da se ohladi. Sipajte 2 l mleka u veću šerpu. Zasebno umutite žumanca sa šećerima i oštrim brašnom. Dobijenu smesu sipajte u toplo mleko, uz neprestano mešanje žicom. Kuvajte uz stalno mešanje, na umerenoj vatri, sve dok se fil ne zgusne. Zatim skinite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi. Belanca umutite sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa polako umešajte u fil sa žumancima. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Na dno pleha stavite jednu koru pečenog testa. Preko nanesite sav fil pa prekrijte drugom korom lisnatog testa. Obilno pospite krempitu prah šećerom.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading