ŽERBO ROLAT BUDI SVA ČULA Pravi se maltene sam, a polovina nestane dok trepenete
Kremast i savršen, i dupla mera će biti malo.
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 ml mleka
- prstohvat soli
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 200 g džema od kajsija
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U velikoj velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Onda dodajte maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i mleko, pa umesite glatko testo. Zatim podelite testo na tri jednaka dela. Mlevene orahe pomešajte sa šećerom. Prvi deo testa razvucite na veličinu pleha pa prebacite na pleh oblože pek papirom. Onda ga premažite polovinom džema pa pospite polovinom smese od oraha i šećera. Potom razvucite drugi deo testa preko prvog sloja, pa ponovite postupak. Na kraju, stavite treći deo testa. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem na pari. Preko ohlađenog rolata prelijte glazuru.
Možda vas zanima:
TIRAMISU ROLAT SA CIMETOM Može i dete da ga napravi, a tera vodu na usta
Savršen spoj ukusa kafe i cimeta, bićete oduševljeni.
ROLAT SA BUNDEVOM ZA NAJLEPŠU SLAVU Pravi se maltene sam, a nikad kremastiji
Smaže se u trenu, a uspeva i početnicima.
STARINSKI ROLAT SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Isti kao onaj bakin, mekan i mirisan
Najbolje služite uz čaj ili šoljicu kafe.
BANANA ROLAT SE TOPI U USTIMA Pravi se maltene sam, a kremast i lagan
Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)