PREVRNUTI KOLAČ SA ŠLJIVAMA Mekan kao duša, nema ko će ostati na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.

prevrnuti kolač sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je:

Za podlogu:

  • 15 zrelih šljiva (bez koštica)
  • 3 kašike šećera
  • 30 g putera (otopljenog)
  • 1 kašičica cimeta (po želji)

Za biskvit:

  • 100 g omekšalog putera
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3–4 kašike mleka

Priprema:
Kalup za tortu (prečnika 24 cm) ili manji pravougaoni pleh obložite papirom za pečenje ili premažite puterom. Na dno rasporedite polovine šljiva, sečenom stranom nadole. Prelijte ih otopljenim puterom i pospite šećerom i cimetom. Biskvit: Umutite penasto omekšali puter sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, mešajući. Zatim dodajte vanilu.
U posebnoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, naizmenično sa mlekom, dok ne dobijete glatku smesu. Pažljivo rasporedite biskvitnu smesu preko šljiva u plehu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostavite kolač da se hladi u plehu oko 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tacnu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading