GRIZ KOLAČ SA ŠLJIVAMA BUDI NOSTALGIJU Recept za jednostavni desert na kome su odrasle generacije

Ivana Pavlović

09:15

Slatki kutak 0

Lagan i sočan, najbolje odmah stavite duplu meru.

griz kolač sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g griza
  • 300 g šećera
  • 1,5 l mleka
  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 300 g prezli

Za fil:

  • 1 kg šljiva
  • 1 vanillin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike šećera

 

Priprema:

Rastopite u tiganju kašičicu putera i propržite prezle sa 3 kašike šećera da dobiju zlatnobraon boju. Ostavite ih da se ohlade. Skuvajte mleko, dodajte griz pomešan sa ostatkom šećera i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Dodajte puter, izmešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte umućena jaja i umutite mikserom da se smesa ujednači. Oprane šljive očistite od koštica i iseckajte. Stavite u šerpu, dodajte oba šećera i cimet i dinstajte oko 10 minuta da budu kašaste. U kalup za kolač pospite prezle, sipajte smesu od griza i stavite u frižider 15-20 minuta. Preko griza pospite prezle i sipajte smesu od šljiva, a preko fil od griza. Ako se griz u međuvremenu stegao, razredite ga s malo mleka. Preko pospite ostatak prezli i stavite kolač u frižider da se stegne.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading