ŠAM KOLAČ SA ŠLJIVAMA BUDI NOSTALGIJU Isti kao onaj iz bakine kuhinje, nema ko će mu odoleti
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
- 500 g očišćenih šljiva
- 350 g brašna
- 200 g margarina
- 200 g kristal šećera
- 200 g šećera u prahu
- 4 jaja
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutite penasto margarin sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, i mutite dok se ne sjedine. Dodajte pavlaku, ekstrakt vanile i sjedinite. Dodajte pomešane brašno i prašak za pecivo muteći mikserom. Testo ne treba biti ni previše meko ni tvrdo. Stavite u podmazan kalup za tortu prečnika oko 30 cm kao koru. Poređajte preko očišćene polovine šljiva i svaku pospite sa pola kašičice šećera u prahu. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Umutite belanca. Dodajte šećer u prahu i mutite dok smesa ne postane čvrsta (10 minuta). Izvadite kolač iz rerne, rasporedite šam po šljivama i pecite još 25 minuta dok belanca ne porumene.
Možda vas zanima:
MAČA KOLAČ SE TOPI U USTIMA Ovakvog nema ni u najboljoj poslastičarnici
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
KREMASTI KOLAČ SA MALINAMA ZA PRAVE SLADOKUSCE I dupla mera je malo
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
PUDING KOLAČ SA JABUKAMA USPEVA SVIMA A ispadne nikad kremastiji
Savršen za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
KOKOS KOCKE BUDE USPOMENE SA LETOVANJA A može i dete da ih napravi
Kremaste i slatke, nema ko će im odoleti.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)