VOĆNI TART SA ORASIMA BUDI SVA ČULA Pravi se maltene sam, a po ukusu mu nema ravnog

Ivana Pavlović

08:20

Slatki kutak 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

tart sa orasima
Shutterstock

Potrebno je:
Za koru:

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 300 g svežih smokava
  • 100 g oraha (iseckanih)
  • 100 g meda
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • sok od pola limuna

Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli.
Dodajte hladni maslac iseckan na kockice i rukama ili viljuškom utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaje i brzo zamesite testo dok ne postane homogeno. Ako je potrebno, dodajte kašiku-dve hladne vode. Oblikujte testo u disk, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi najmanje 30 minuta. Operite smokve, osušite ih i iseckajte na četvrtine. U velikoj posudi pomešajte smokve, iseckane orahe, med, smeđi šećer, cimet, ekstrakt vanile i sok od limuna. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini do debljine oko 3-4 mm. Prebacite razvaljano testo u kalup za tart (prečnika oko 24 cm), pažljivo pritisnite testo uz rubove kalupa i uklonite višak testa. Ravnomerno rasporedite pripremljeni fil od smokava i oraha preko kore. Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa i fil ne postane blago karamelizovan.

Komentari (0)

Loading