VOĆNI TART SA ORASIMA BUDI SVA ČULA Pravi se maltene sam, a po ukusu mu nema ravnog
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za koru:
- 200 g brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za fil:
- 300 g svežih smokava
- 100 g oraha (iseckanih)
- 100 g meda
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- sok od pola limuna
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli.
Dodajte hladni maslac iseckan na kockice i rukama ili viljuškom utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaje i brzo zamesite testo dok ne postane homogeno. Ako je potrebno, dodajte kašiku-dve hladne vode. Oblikujte testo u disk, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi najmanje 30 minuta. Operite smokve, osušite ih i iseckajte na četvrtine. U velikoj posudi pomešajte smokve, iseckane orahe, med, smeđi šećer, cimet, ekstrakt vanile i sok od limuna. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini do debljine oko 3-4 mm. Prebacite razvaljano testo u kalup za tart (prečnika oko 24 cm), pažljivo pritisnite testo uz rubove kalupa i uklonite višak testa. Ravnomerno rasporedite pripremljeni fil od smokava i oraha preko kore. Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa i fil ne postane blago karamelizovan.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)