GRČKA KREMPITA BUDI SVA ČULA Pufnasta kora bogata sa vanilin kremom i prelivena sočnim sirupom

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Savršena za sve važne događaje i slavsku trpezu.

grčka krempita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 10 kora za pitu
  • malo ulja
  • malo vruće vode

Za fil:

  • 5 celih jaja
  • 150 g griza
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1,3 litra mleka
  • 40 g gustina
  • 50 g putera

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 30 dl vode
  • rendana kora pomorandže
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat cimeta

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi skuvajte šećere i vodu, uz neprestano mešanje. Onda dodajte rendanu koru pomorandže i cimet, pa ostavite da se ohladi. Sipajte u šerpu 1, 2 l mleka pa odvojite 100 ml sa strane. Mleko skuvajte pa u to umutite jaja i šećer. Zasebno razmutite 100 mleka i griz, pa dodajte u tu smesu i nastavite da mešate. Kad se zgusne skinite sa vatre pa umešajte puter. Zatim mikserom dobro umutite. Jednu po jednu koru stavite u pleh obložen pek papirom i premažite otopljenim puterom, i tako 5 kora. Nanesite fil preko pete kore, pa ponovite postupak.Pitu zasecite nožem na kocke pa prelijte sa malo ulja i poprskajte vrućom vodom. Pecite pitu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Sirup procedite pa njime prelijte pitu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading