GRČKA KREMPITA BUDI SVA ČULA Pufnasta kora bogata sa vanilin kremom i prelivena sočnim sirupom
Savršena za sve važne događaje i slavsku trpezu.
Potrebno je:
- 10 kora za pitu
- malo ulja
- malo vruće vode
Za fil:
- 5 celih jaja
- 150 g griza
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,3 litra mleka
- 40 g gustina
- 50 g putera
Za sirup:
- 300 g šećera
- 30 dl vode
- rendana kora pomorandže
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat cimeta
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi skuvajte šećere i vodu, uz neprestano mešanje. Onda dodajte rendanu koru pomorandže i cimet, pa ostavite da se ohladi. Sipajte u šerpu 1, 2 l mleka pa odvojite 100 ml sa strane. Mleko skuvajte pa u to umutite jaja i šećer. Zasebno razmutite 100 mleka i griz, pa dodajte u tu smesu i nastavite da mešate. Kad se zgusne skinite sa vatre pa umešajte puter. Zatim mikserom dobro umutite. Jednu po jednu koru stavite u pleh obložen pek papirom i premažite otopljenim puterom, i tako 5 kora. Nanesite fil preko pete kore, pa ponovite postupak.Pitu zasecite nožem na kocke pa prelijte sa malo ulja i poprskajte vrućom vodom. Pecite pitu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Sirup procedite pa njime prelijte pitu.
Možda vas zanima:
DOMAĆA KREMPITA SE TOPI U USTIMA Kad je jednom probate zaboravićete na poslastičarnicu
Mekana i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
KREMPITA OD LISNATOG TESTA Bila je omiljeni kolač Patrijarha Pavla
Starinski kolač mekan kao duša.
DOMAĆA KREMPITA Lagana, sočna i mekana kao duša, baš kao ona iz bakine kuhinje!
Ukusa koji priča priče.
DOMAĆA KREMPITA Budi uspomene na dane detinjstva i bakinu kuhinju, a topi se u ustima
Starinski slatkiš idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)