OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče

Ivana Pavlović

09:30

Slatki kutak 0

Savršena za sve svečane prilike.

opera torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g mlevenih badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašičice instant kafe
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst šne, uz postepeno dodavanje šećera. Zasebno umutite žumanca s puterom dok ne dobijete kremastu smesu. Na pari otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa žumancima. Promešajte dobro, pa umešajte mlevene bademe i šećer u prahu. Izmešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Razmutite instant kafu u malo tople vode, pa dodajte u smesu. Onda umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom. Postepeno dodajte u smesu uz lagano mešanje. U pleh obložen pek-papirom izlijte smesu pa je utisnite. Pecite 30 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj. dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ostavite tortu da se prohladi, a za to vreme pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari, pa njome prelijte prohlađenu tortu. Stavite tortu najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne. Secite i služite uz šolju kafe.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading