Kolač koji su u Jugoslaviji pravile sve domaćice ČUPAVA PITA SA ORASIMA

Trpeza/ V.V.

13:22

Slatki kutak 0

Što duže stoji, bolja je.

Kolač koji su u Jugoslaviji pravile sve domaćice ČUPAVA PITA SA ORASIMA
Foto: Prinstcreen/Youtube

Čupava pita

Sastojci:

Za testo:

5 žumanaca

500 g brašna

250 g margarina

1 prašak za pecivo

5 kašika šećera

3 kašike vode

Za fil:

5 belanaca

200 g šećera

200 g mlevenih oraha

7-8 kašika džema od kajsija (ili po želji)

I još:

Prah šećer za posipanje

Priprema:

Testo: Penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umesite testo i podelite na dva dela. Jedan treba da bude manji i njega stavite u zamrzivač, a veći u frižider.

Fil: Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kašikom umešajte orahe. Veće testo rastanjite kao koru na dno podmazanog pleha i namažite džemom. Preko rasporedite fil od belanaca i oraha. Odozgo narendajte testo iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohlađen kolač pospite prah šećerom, isecite na kocke i poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading