LJUBAVNE KUGLICE Možete ih lepo upakovati i pokloniti ili jesti u paru
Znate onu izreku da put do srca drage osobe vodi preko stomaka. Ako ne baš do srca, ove čokoladne kuglice odvešće vas sigurno do lepih zajedničkih trenutaka. Napravite ih povodom Dana zaljubljenih i poklonite voljenoj osobi ili simpatiji.
Kulinarska blogerka Biserka Radovanović iz Beograda objasnila nam je detaljno kako se prave. Ona je autorka Instagram profila „Slatki biseri“ (slatki_biseri) koji broji više od 58.000 pratilaca. Možete ih pokloniti i u drugim prilikama - za rođendan, godišnjicu ili neku drugu proslavu.
Možemo li crvenu boju kuglica dobiti na neki prirodni način?
- Umesto ekstrakta, za bojenje smese se može koristiti sok od višanja ili malina.
Koje veličine treba da budu kuglice?
- Kuglice treba da imaju 10 grama, pa ih treba meriti na digitalnoj vagi.
Da li umesto lešnika može da se stavi nešto drugo unutra?
- Umesto lešnika se može staviti neko voće, recimo, višnja. Najbolje je da voće bude smrznuto, zbog lakšeg oblikovanja kuglica.
Koju čokoladu je bolje koristiti - za kuvanje ili mlečnu?
- Može se koristiti bilo koja čokolada, mada uvek preporučujem onu za kuvanje.
Kako se topi čokolada na pari?
- Kada se čokolada topi na pari veoma je važno da posuda u kojoj je čokolada bude manja od posude u kojoj je voda. Prilikom topljenja dolazi do isparavanja, a čokolada ne voli vlagu. To je važno kada se prave čokoladne glazure, može se desiti da čokolada pobeli zbog kontakta s vodenom parom. Kada čokolada počne da se topi, krenite sa mešanjem sve dok ne dobijete potpuno tečnu i kompaktnu smesu. Mešanje ubrzava topljenje. Čokoladu uvek topite na nižoj temperaturi, jer se može desiti da zagori iako je na pari.
Koje veličine treba da budu korpice i kakve?
- Za ovaj recept uvek koristim papirne korpice prečnika dva centimetra.
Da li korpice treba da se podmažu?
- U ovom slučaju korpice nije potrebno podmazivati pre sipanja čokolade.
Kada se smesa sipa, da li je treba kašičicom razmazati po zidovima korpica?
- Smesu treba sipati u korpice bez razmazivanja i odmah u nju staviti kuglicu.
Kako da prošaramo kuglice?
- Za šaranje se može koristiti bela čokolada (ona je uvek mlečna, osim veganske), a možete kuglice ukrasiti i crnom čokoladom. Čokoladu otopite na pari, sipajte u špric ili kesu za dekorisanje (u ovom slučaju odsecite malo vrh jednog ćoška) i u tankim mlazevima sipajte preko kuglica.
Ljubavne kuglice
Sastojci (45 kom.):
300 g čokolade
130 g putera
75 g sitno seckanih pečenih lešnika
2 kašike ulja
Za crveni deo:
100 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
80 ml gaziranog soka od pomorandže
3 kašičice ekstrakta od jagoda
45 pečenih lešnika
45 malih papirnih korpica za kolače
30 g bele čokolade
Priprema:
Crveni deo: Sjedinite mleveni keks, orahe i šećer u prahu. Dodajte sok i ekstrakt od jagoda. Promešajte da se smesa ujednači. Ako vam boja nije dovoljno intenzivna, dodajte malo crvene prehrambene boje. Ostavite smesu 60 minuta u frižideru, pa napravite 45 kuglica. U svaku stavite lešnik. Vratite u frižider.
Čokoladni deo: Čokoladu otopite na pari. Dodajte ulje i puter i mešajte dok se ne istopi. Tada sipajte lešnik. Smesu sipajte kašičicom u korpice. Stavite odmah crvenu kuglicu i dekorišite je belom čokoladom koju ste otopili na pari i sipali u špric za ukrašavanje. Kuglice stavite u frižider jedan sat da se stegnu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
BRESKVICE Mnogima omiljeni starinski slatkiš, a poći će vam voda na usta
Neodoljive i slatke, idealne za svečanu i slavsku trpezu.
Komentari (0)