DOMAĆI RATLUK, TOPI SE U USTIMA Odlična poslastica uz kaficu s prijateljicom

Trpeza/ V.V.

21:30

Slatki kutak 0

Napravite tradicionalni turski slatkiš.

ratluk od ruže
Shutterstock

Sastojci:

550 g šećera

650 ml vode

100 g gustina

2 kašike soka od limuna

Crvena boja za kolače

Za posipanje:

100 g šećera u prahu

Priprema:

Stavite u šerpu 200 ml vode sa šećerom i kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok ne ispari trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta. Ostatak vode pomešajte sa gustinom da nema grudvica, sipajte u šerpu sa sirupom od šećera i vratite na šporet. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan sat uz mešanje da se smesa ne zalepi za dno šerpe. Smesa će se zgusnuti. Sipajte sok od limuna i nekoliko kapi boje za kolače (u zavisnosti od boje koju želite da dobijete). Podmažite uljem pleh i sipajte smesu. Izravnajte i ostavite da stoji 24 sata da se stegne. Isecite na kockice i svaku uvaljate u šećer u prahu. Ostavite ih još 24 sata da se osuše.

Komentari (0)

Loading