TURSKI SLATKIŠ Napravite domaći ratluk sa orasima, mekan i sladak, pravi desert uz kafu!

Vesna Vukadinović

08:00

Kulinarski globus 0

Mnogo je lepši od kupljenog!

TURSKI SLATKIŠ Napravite domaći ratluk sa orasima, mekan i sladak, pravi desert uz kafu!
Shutterstock

Sastojci:

800 g šećera

120 g gustina

1 kašika soka od limuna

1 kašičica sirćeta

1 kašičica ekstrakta badema

50 g iseckanih oraha

200 g šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Staviti 375 ml vode u šerpu, sok od limuna i šećer i mešajući čekati da provri. Posle 3 minuta vrenja isključiti ringlu. U drugu šerpu sipati 500 ml vode, sirće i gustin i mešati da se ne zgrudva dok se ne dobije lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta. Dodati po malo šećernog sirupa u smesu od gustina i mešati dok se sve ne sjedini i sirup potroš. Vratiti na šporet da prokuva pa smanjiti temperaturu na najnižu i krčkati oko sat vremena uz mešanje. Dodati ekstrakt badema i orahe. U tepsiju sa pek papirom 20x20 cm sipati smesu, poravnati i pustiti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ratluk posuti šećerom u prahu i izručiti na radnu površinu koja je takođe posuta šećerom u prahu. Iseći na male kocke.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading