TURSKI SLATKIŠ Napravite domaći ratluk sa orasima, mekan i sladak, pravi desert uz kafu!
Mnogo je lepši od kupljenog!
Sastojci:
800 g šećera
120 g gustina
1 kašika soka od limuna
1 kašičica sirćeta
1 kašičica ekstrakta badema
50 g iseckanih oraha
200 g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Staviti 375 ml vode u šerpu, sok od limuna i šećer i mešajući čekati da provri. Posle 3 minuta vrenja isključiti ringlu. U drugu šerpu sipati 500 ml vode, sirće i gustin i mešati da se ne zgrudva dok se ne dobije lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta. Dodati po malo šećernog sirupa u smesu od gustina i mešati dok se sve ne sjedini i sirup potroš. Vratiti na šporet da prokuva pa smanjiti temperaturu na najnižu i krčkati oko sat vremena uz mešanje. Dodati ekstrakt badema i orahe. U tepsiju sa pek papirom 20x20 cm sipati smesu, poravnati i pustiti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ratluk posuti šećerom u prahu i izručiti na radnu površinu koja je takođe posuta šećerom u prahu. Iseći na male kocke.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)