TURSKI SLATKIŠ Napravite domaći ratluk sa orasima, mekan i sladak, pravi desert uz kafu!
Mnogo je lepši od kupljenog!
Sastojci:
800 g šećera
120 g gustina
1 kašika soka od limuna
1 kašičica sirćeta
1 kašičica ekstrakta badema
50 g iseckanih oraha
200 g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Staviti 375 ml vode u šerpu, sok od limuna i šećer i mešajući čekati da provri. Posle 3 minuta vrenja isključiti ringlu. U drugu šerpu sipati 500 ml vode, sirće i gustin i mešati da se ne zgrudva dok se ne dobije lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta. Dodati po malo šećernog sirupa u smesu od gustina i mešati dok se sve ne sjedini i sirup potroš. Vratiti na šporet da prokuva pa smanjiti temperaturu na najnižu i krčkati oko sat vremena uz mešanje. Dodati ekstrakt badema i orahe. U tepsiju sa pek papirom 20x20 cm sipati smesu, poravnati i pustiti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ratluk posuti šećerom u prahu i izručiti na radnu površinu koja je takođe posuta šećerom u prahu. Iseći na male kocke.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)