Čuveni kolač za kojim je poludeo ceo svet. Bolja od pite od jabuka sto puta

alo.rs/I. V.

19:30

Slatki kutak 0

Sočan i ukusan kolač od jabuka, oraha i suvog voća očaraće vas na prvi gric.

Čuveni kolač za kojim je poludeo ceo svet. Bolja od pite od jabuka sto puta
Shutterstock

 

Kolač od jabuka, oraha i suvog voća

Prvi fil: 

250 g oraha kratko proprženih u tiganju i krupno iseckanih

80 g šećera

1 kašičica cimeta

Drugi fil:

150 g suvih kajsija

100 g suvih brusnica

50 ml vinjaka ili nekog likera

Za treći fil:

4 jabuke

3 kašike gustina

Za koru:

4 jaja

1 prstohvat soli

80 g šećera

10 g vanilin šećera

80 ml ulja

200 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

malo šećera za posipanje

Priprema:

Orahe propecite na tiganju i isecite krupno. Pomešati sa pomešanim šećerom i cimetom. U derugoj činiji kajsije i brusnice iseckajte i pomešajte. Jabuke oljuštite, izdubite im sredinu i isecite na kna tanke kriške da budu kao polumseci. Pomešajte ih sa gustinom.

Za koru pomešajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, promešajte i umešajte prosejano brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i na njega sipajte polovinu smese te poravnajte. Zatim dodajte polovinu svega redom – pola količine oraha, pola količine jabuka i sve suvo voće. Prelijte drugom polovinom testa, pa poređajte ostatak jabuka i na kraju ostatak oraha. Pecite sat vremena na 170 stepeni. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.
Ceo postupak možete pogledati OVDE

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading