Čuveni kolač za kojim je poludeo ceo svet. Bolja od pite od jabuka sto puta
Sočan i ukusan kolač od jabuka, oraha i suvog voća očaraće vas na prvi gric.
Kolač od jabuka, oraha i suvog voća
Prvi fil:
250 g oraha kratko proprženih u tiganju i krupno iseckanih
80 g šećera
1 kašičica cimeta
Drugi fil:
150 g suvih kajsija
100 g suvih brusnica
50 ml vinjaka ili nekog likera
Za treći fil:
4 jabuke
3 kašike gustina
Za koru:
4 jaja
1 prstohvat soli
80 g šećera
10 g vanilin šećera
80 ml ulja
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
malo šećera za posipanje
Priprema:
Orahe propecite na tiganju i isecite krupno. Pomešati sa pomešanim šećerom i cimetom. U derugoj činiji kajsije i brusnice iseckajte i pomešajte. Jabuke oljuštite, izdubite im sredinu i isecite na kna tanke kriške da budu kao polumseci. Pomešajte ih sa gustinom.
Za koru pomešajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, promešajte i umešajte prosejano brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i na njega sipajte polovinu smese te poravnajte. Zatim dodajte polovinu svega redom – pola količine oraha, pola količine jabuka i sve suvo voće. Prelijte drugom polovinom testa, pa poređajte ostatak jabuka i na kraju ostatak oraha. Pecite sat vremena na 170 stepeni. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.
Ceo postupak možete pogledati OVDE.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)