Čuveni kolač za kojim je poludeo ceo svet. Bolja od pite od jabuka sto puta
Sočan i ukusan kolač od jabuka, oraha i suvog voća očaraće vas na prvi gric.
Kolač od jabuka, oraha i suvog voća
Prvi fil:
250 g oraha kratko proprženih u tiganju i krupno iseckanih
80 g šećera
1 kašičica cimeta
Drugi fil:
150 g suvih kajsija
100 g suvih brusnica
50 ml vinjaka ili nekog likera
Za treći fil:
4 jabuke
3 kašike gustina
Za koru:
4 jaja
1 prstohvat soli
80 g šećera
10 g vanilin šećera
80 ml ulja
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
malo šećera za posipanje
Priprema:
Orahe propecite na tiganju i isecite krupno. Pomešati sa pomešanim šećerom i cimetom. U derugoj činiji kajsije i brusnice iseckajte i pomešajte. Jabuke oljuštite, izdubite im sredinu i isecite na kna tanke kriške da budu kao polumseci. Pomešajte ih sa gustinom.
Za koru pomešajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, promešajte i umešajte prosejano brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i na njega sipajte polovinu smese te poravnajte. Zatim dodajte polovinu svega redom – pola količine oraha, pola količine jabuka i sve suvo voće. Prelijte drugom polovinom testa, pa poređajte ostatak jabuka i na kraju ostatak oraha. Pecite sat vremena na 170 stepeni. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.
Ceo postupak možete pogledati OVDE.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
TIRAMISU SA MALINAMA I PISTAĆIMA Još bolji od onog klasičnog, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalan kolač za sva vremena i prilike.
Komentari (0)