VANVREMENSKI KLASIK KOJI SVI OBOŽAVAJU Starinski recept za neodoljivu Doboš tortu
Kraljica svake trpeze, čiji originalni recept datira još iz 1885. godine
Sastojci
Kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna, ne prepunih
1 kesica vanilin šećera
Fil:
6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
200 g margarina ili putera
2 kesice vanilin šećera
Glazura:
200 g šećera
Priprema
Kore: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.
Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni.
Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.
Možda vas zanima:
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
TORTA ZA SVA VREMENA Ledena kraljica, savršenstvo ukusa
Ledena kraljica je jedna od onih torti koje podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije
ČUVENA STARINSKA POSLASTICA Grilijaš torta, moćna i preukusna, idealna za uskršnju trpezu
Jedna starinska torta i ujedno njena najjednostavnija verzija
PRAVA FANTAZIJA Gabon torta, čokoladno bogatstvo samo za prave sladokusce
Uz mlevene lešnike, dobićete neodoljiv ukus koji će oduševiti sve prave sladokusce. A priprema je jednostavna i ne zahteva neke posebne kulinarske veštine
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)