VANVREMENSKI KLASIK KOJI SVI OBOŽAVAJU Starinski recept za neodoljivu Doboš tortu
Kraljica svake trpeze, čiji originalni recept datira još iz 1885. godine

Sastojci
Kore:
Možda vas zanima:

TORTA ZA SVA VREMENA Ledena kraljica, savršenstvo ukusa
Ledena kraljica je jedna od onih torti koje podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije

ČUVENA STARINSKA POSLASTICA Grilijaš torta, moćna i preukusna, idealna za uskršnju trpezu
Jedna starinska torta i ujedno njena najjednostavnija verzija

PRAVA FANTAZIJA Gabon torta, čokoladno bogatstvo samo za prave sladokusce
Uz mlevene lešnike, dobićete neodoljiv ukus koji će oduševiti sve prave sladokusce. A priprema je jednostavna i ne zahteva neke posebne kulinarske veštine

OSVOJIĆE VAS MIRISOM I UKUSOM Monte torta, kremasta poslastica s lešnikom
Ako ne volite ili nemate pri ruci lešnike, možete dodati voće, čokoladne komadiće ili možda neki drugi orašasti plod
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna, ne prepunih
1 kesica vanilin šećera
Fil:
6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
200 g margarina ili putera
2 kesice vanilin šećera
Glazura:
200 g šećera
Priprema
Kore: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.
Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni.
Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.

NEODOLJIVI MAFINI SA LIMUNOM Osvežavajući slatkiš u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

TIRAMISU KUGLICE Savršeni spoj sitnih kolača i čuvenog italijanskog deserta, za sve svečane prilike
Mekane i sočne, nestaće sa stola odmah.

KROFNE PUNJENE KREMOM OD VANILE Mekane i vazdušaste, a tope se u ustima
Sočne i slasne, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNA SAHER TORTA Neodoljiva poslastica sa džemom koja ukusom nimalo ne zaostaje za originalom
Savršena i slatka, uzećete parče više.

PIJANA TORTA SA VIŠNJAMA ZA USKRS Polovina nestane dok trepnete
Sočna i osvežavajuća, nema ko vam neće tražiti recept.
Komentari (0)