STARI ZABORAVLJENI RECEPT Šapice sa džemom, tako hrskave i ukusne
Mi, nekada, volimo da se setimo onih starih, pomalo zaboravljenih
Sastojci:
Testo
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 g svinjske masti
- 100 g šećera u prahu
- rum
- 100 ml belog vina
- rendana kora limuna
Punjenje
- 250 g džema od šljiva
Još
- 100 g šećera u prahu za posipanje
Priprema
Obe vrste brašna pomešajte, zajedno sa praškom za pecivo. Zatim dodajte hladnu svinjsku mast, pa kratko prstima razmrvite u brašnu. Dodajte šećer, vino, limunovu koru i rum (opciono 1 kašika), pa zamesite testo. Razvijte ga na nekoliko milimetara debljine. Krugove vadite čašom, a na sredinu svakog kruga stavite kašičicu džema od šljiva. Svaki krug, nakon što ste ga nafilovali džemom, preklopite. Krajeve pritisnite viljuškom i poređajte ih na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite ih u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni, oko 15 minuta. Dok su još uvek vruće, šapice uvaljajte u šećer u prahu i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih služite.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)