STARI ZABORAVLJENI RECEPT Šapice sa džemom, tako hrskave i ukusne
Mi, nekada, volimo da se setimo onih starih, pomalo zaboravljenih
Sastojci:
Testo
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 g svinjske masti
- 100 g šećera u prahu
- rum
- 100 ml belog vina
- rendana kora limuna
Punjenje
- 250 g džema od šljiva
Još
- 100 g šećera u prahu za posipanje
Priprema
Obe vrste brašna pomešajte, zajedno sa praškom za pecivo. Zatim dodajte hladnu svinjsku mast, pa kratko prstima razmrvite u brašnu. Dodajte šećer, vino, limunovu koru i rum (opciono 1 kašika), pa zamesite testo. Razvijte ga na nekoliko milimetara debljine. Krugove vadite čašom, a na sredinu svakog kruga stavite kašičicu džema od šljiva. Svaki krug, nakon što ste ga nafilovali džemom, preklopite. Krajeve pritisnite viljuškom i poređajte ih na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite ih u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni, oko 15 minuta. Dok su još uvek vruće, šapice uvaljajte u šećer u prahu i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih služite.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)