STARI ZABORAVLJENI RECEPT Šapice sa džemom, tako hrskave i ukusne
Mi, nekada, volimo da se setimo onih starih, pomalo zaboravljenih
Sastojci:
Testo
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 g svinjske masti
- 100 g šećera u prahu
- rum
- 100 ml belog vina
- rendana kora limuna
Punjenje
- 250 g džema od šljiva
Još
- 100 g šećera u prahu za posipanje
Priprema
Obe vrste brašna pomešajte, zajedno sa praškom za pecivo. Zatim dodajte hladnu svinjsku mast, pa kratko prstima razmrvite u brašnu. Dodajte šećer, vino, limunovu koru i rum (opciono 1 kašika), pa zamesite testo. Razvijte ga na nekoliko milimetara debljine. Krugove vadite čašom, a na sredinu svakog kruga stavite kašičicu džema od šljiva. Svaki krug, nakon što ste ga nafilovali džemom, preklopite. Krajeve pritisnite viljuškom i poređajte ih na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite ih u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni, oko 15 minuta. Dok su još uvek vruće, šapice uvaljajte u šećer u prahu i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih služite.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BANANA TIRAMISU Italijanski klasik na drugačiji način, sočan i kremast
Ako volite klasičan tiramisu, ovaj sa bananama ćete obožavati.
DOMAĆI RATLUK OD LEŠNIKA Savršeno ide sa šoljicom kafe, za prave sladokusce
Fenomenalan slatkiš pogodan i za svečene prilike i slavsku trpezu.
KOLAČ SA ČOKOLADOM I MAKOM Ovo voće mu daje posebnu draž, nema ko vam neće tražiti recept
Fenomenalan desert zbog kog će ukućani stajati u redu za još.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
Komentari (0)