IDEALNA ZA PROSLAVE Velika torta GRČKA KRALJICA sa milka čokoladom ostavlja bez daha
Ako želite manju tortu količinu svih sastojaka prepolovite na pola i ispecite 3 kore.
Sastojci:
Za kore:
20 belanaca
20 kašika šećera
8 kašika brašna
8 kašika mlevenih oraha
Za fil:
20 žumanaca
20 kašika šećera
1 l mleka
250 g margarina
125 g butera
150 g šećera u prahu
300 g lomljene plazme
250 g milka čokolade sa jagodom
100 g milka čokolade sa lešnicima
100 g mlevenih oraha
8 kašika brašna
Za dekoraciju:
300 g šlaga u prahu
Priprema:
Kore: (ispecite 4 komada) po 5 belanaca umutite mikserom čvrsto pa postepeno dodajte 5 kašika šećera. Umutite, pa umešajte kašikom 2 kašike brašna i 2 kašike oraha. Sipajte smesu u podmazan kalup prečnika 28 cm) i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Ispecite još tri kore.
Fil: Umutite žumanca sa šećer u penastu smesu. Dodajte brašno i malo mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. U prokuvalo mleko dodajte brašno razmućeno u mleku i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Dodajte margarin i puter sobne temperature koje ste umutili sa šećerom u prahu. Sjedinite mikserom. Umešajte varjačom lomljenu plazmu, mlevene orahe, iseckanu čokoladu. Fil treba da bude skroz hladan da se ne istopi čokolada.
Šlag umutite prema uputstvu sa pakovanja.
Ređanje: kora, fil, kora, fil, kora, fil, kora, pa celu tortu nafilujte šlagom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)