Čokoladna torta s češnicima, kruškama i makom je sve što vam treba po ovako tmurnom danu
Spoj lešnika i čokolade presečen je gorčinom maka i obogaćen slatkoćom krušaka. Recept koji se ne zaobilazi.
Čokoladna torta s češnicima, kruškama i makom
Sastojci:
90 g margarina ili putera (+ 10 g za podmazivanje pleha)
90 g šećera (+ 2 kašike za posipanje po podmazanom plehu)
100 g crne čokolade
2 kašike ruma
3 jaja (odvojiti žumanca od belanaca )
60 g lešnika (prepečenih i izmrvljenih)
30 g maka
3-4 kruške (oljuštene i očišćene)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prvo pripremite tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćete peći kolač (26 cm prečnik). Rastopite 10 g putera i premažite pleh. Zatim stavite pek-papir i premažite ga puterom. Pospite sa 2 kašike šećera i ravnomerno rasporedite po činiji. Ostavite sa strane. Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje dok pravite tortu. Otopite čokoladu i puter na pari, pa dodajte rum i ostavite da se malo ohladi. Mešajte jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetložuta. Žumanca sjedinite sa čokoladnom smesom pa dodajte lešnike i mak (ako ne volite mak, možete koristiti samo mlevene lešnike). U drugoj posudi umutite belanca ali ne da budu sasvim čvrsta, već da ostanu penasta i prozračna. U mešavinu žumanaca, čokolade i lešnika dodati malo belanaca i dobro izmešati da smesa postane ređa, pa lagano umutiti u ostatak belanaca iz dva-tri puta.Smesu sipajte u pleh.Po smesi poređajte isečenu krušku i ređajte po želji.Kolač se peče oko 40 minuta.Kada se ohladi malo izvaditi na tanjir i posuti šećerom u prahu.
Možete poslužiti uz sladoled,šlag,karamel,otopljenu čokoladu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)