Čokoladna torta s češnicima, kruškama i makom je sve što vam treba po ovako tmurnom danu
Spoj lešnika i čokolade presečen je gorčinom maka i obogaćen slatkoćom krušaka. Recept koji se ne zaobilazi.
Čokoladna torta s češnicima, kruškama i makom
Sastojci:
90 g margarina ili putera (+ 10 g za podmazivanje pleha)
90 g šećera (+ 2 kašike za posipanje po podmazanom plehu)
100 g crne čokolade
2 kašike ruma
3 jaja (odvojiti žumanca od belanaca )
60 g lešnika (prepečenih i izmrvljenih)
30 g maka
3-4 kruške (oljuštene i očišćene)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prvo pripremite tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćete peći kolač (26 cm prečnik). Rastopite 10 g putera i premažite pleh. Zatim stavite pek-papir i premažite ga puterom. Pospite sa 2 kašike šećera i ravnomerno rasporedite po činiji. Ostavite sa strane. Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje dok pravite tortu. Otopite čokoladu i puter na pari, pa dodajte rum i ostavite da se malo ohladi. Mešajte jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetložuta. Žumanca sjedinite sa čokoladnom smesom pa dodajte lešnike i mak (ako ne volite mak, možete koristiti samo mlevene lešnike). U drugoj posudi umutite belanca ali ne da budu sasvim čvrsta, već da ostanu penasta i prozračna. U mešavinu žumanaca, čokolade i lešnika dodati malo belanaca i dobro izmešati da smesa postane ređa, pa lagano umutiti u ostatak belanaca iz dva-tri puta.Smesu sipajte u pleh.Po smesi poređajte isečenu krušku i ređajte po želji.Kolač se peče oko 40 minuta.Kada se ohladi malo izvaditi na tanjir i posuti šećerom u prahu.
Možete poslužiti uz sladoled,šlag,karamel,otopljenu čokoladu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)