Čokoladna torta s češnicima, kruškama i makom je sve što vam treba po ovako tmurnom danu
Spoj lešnika i čokolade presečen je gorčinom maka i obogaćen slatkoćom krušaka. Recept koji se ne zaobilazi.
Čokoladna torta s češnicima, kruškama i makom
Sastojci:
90 g margarina ili putera (+ 10 g za podmazivanje pleha)
90 g šećera (+ 2 kašike za posipanje po podmazanom plehu)
100 g crne čokolade
2 kašike ruma
3 jaja (odvojiti žumanca od belanaca )
60 g lešnika (prepečenih i izmrvljenih)
30 g maka
3-4 kruške (oljuštene i očišćene)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prvo pripremite tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćete peći kolač (26 cm prečnik). Rastopite 10 g putera i premažite pleh. Zatim stavite pek-papir i premažite ga puterom. Pospite sa 2 kašike šećera i ravnomerno rasporedite po činiji. Ostavite sa strane. Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje dok pravite tortu. Otopite čokoladu i puter na pari, pa dodajte rum i ostavite da se malo ohladi. Mešajte jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetložuta. Žumanca sjedinite sa čokoladnom smesom pa dodajte lešnike i mak (ako ne volite mak, možete koristiti samo mlevene lešnike). U drugoj posudi umutite belanca ali ne da budu sasvim čvrsta, već da ostanu penasta i prozračna. U mešavinu žumanaca, čokolade i lešnika dodati malo belanaca i dobro izmešati da smesa postane ređa, pa lagano umutiti u ostatak belanaca iz dva-tri puta.Smesu sipajte u pleh.Po smesi poređajte isečenu krušku i ređajte po želji.Kolač se peče oko 40 minuta.Kada se ohladi malo izvaditi na tanjir i posuti šećerom u prahu.
Možete poslužiti uz sladoled,šlag,karamel,otopljenu čokoladu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)