STARINSKA BOMBA TORTA Nekada su je domaćice pravile svakog vikenda, čim je probate shvatićete zašto!
Idealna za sve prilike.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike mlevenog plazma keksa
4 kašike mlevenih oraha
Za fil:
6 žumanaca
200 g šećera
250 g margarina
300 g mlevenog plazma keksa
200 g mlevenih oraha
200 ml soka od narandže
Za šam:
6 belanaca
300 g šećera
Priprema:
Kora: belanca umutiti ih mikserom u čvrst šam. Postepeno dodavati šećer i mutiti na jakoj brzini da se rastopi. Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance. Kašikom umešati keks i orahe. Sipati u okrugli pleh obložen papirom za pečenje ili kalup za tortu. Staviti u zagrejanu rernu na 200°C da se peče 20 minuta.
Fil: Žumanca i šećer kuvati na pari uz mućenje mikserom dok smesa ne pobeli i zgusne se. Skloniti sa ringle. Dodati margarin i malo keksa, umutiti mikserom. Dodat još malo keksa, pa malo soka i tako dok se sve ne utroši, stalno muteći mikserom. Na kraju dodati orahe.
Šam: umutiti belanca, dodati postepeno šećer (6 kašika odvojiti) i mutiti u čvrst šam. Odvojen šećer propržiti u šerpici, na srednjoj vatri. Mešati dok ne dobije smedju boju i ne postane tečan. Odmah karamel sipati u belanca neprestano muteći mikserom na najjačoj brzini da se sve sjedini.
Preko kore namazati fil, zatim šam da izgleda kao polulopta. Kašikom napraviti šare.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA BOLJA OD REFORME Puna mekih kora, oraha i čokoladnog krema
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.
STARINSKA INTERKONTINENTAL TORTA Raskošna poslastica sa 3 fila
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
CARIGRADSKA TORTA NEKADA SE SLUŽILA SULTANIMA Savršen spoj oraha i patišpanja
Svi će vam tražiti dodatno parče.
STARINSKA GRILIJAŠ TORTA Sa tri kore i prepuna bogatog fila, i dupla mera će biti malo
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, a nema ko je ne voli.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)