STARINSKA BOMBA TORTA Nekada su je domaćice pravile svakog vikenda, čim je probate shvatićete zašto!

Trpeza/ V.V.

16:30

Slatki kutak 0

Idealna za sve prilike.

ručak
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

2 kašike mlevenog plazma keksa

4 kašike mlevenih oraha

Za fil:

6 žumanaca

200 g šećera

250 g margarina

300 g mlevenog plazma keksa

200 g mlevenih oraha

200 ml soka od narandže

Za šam:

6 belanaca

300 g šećera

Priprema:

Kora: belanca umutiti ih mikserom u čvrst šam. Postepeno dodavati šećer i mutiti na jakoj brzini da se rastopi. Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance. Kašikom umešati keks i orahe. Sipati u okrugli pleh obložen papirom za pečenje ili kalup za tortu. Staviti u  zagrejanu rernu na 200°C da se peče 20 minuta.

Fil: Žumanca i šećer kuvati na pari uz mućenje mikserom dok smesa ne pobeli i zgusne se. Skloniti sa ringle. Dodati margarin i malo keksa, umutiti mikserom. Dodat još malo keksa, pa malo soka i tako dok se sve ne utroši, stalno muteći mikserom. Na kraju dodati orahe.

Šam: umutiti belanca, dodati postepeno šećer (6 kašika odvojiti) i mutiti u čvrst šam. Odvojen šećer propržiti u šerpici, na srednjoj vatri. Mešati dok ne dobije smedju boju i ne postane tečan. Odmah karamel sipati u belanca neprestano muteći mikserom na najjačoj brzini da se sve sjedini.

Preko kore namazati fil, zatim šam da izgleda kao polulopta. Kašikom napraviti šare.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading