DOMAĆA ŠAMPITA Provereni recept sa merama na kašiku, brzo se pravi i svima uspe!
Jeftin kolač, prikladan za svaku priliku.
Sastojci:
Za kore:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika ulja
6 kašika mleka,
6 kašika brašna
½ kašičice praška za pecivo
Za sirup:
12 kašika šećera
12 kašika vode
1 kriška limuna
Za šam:
6 belanaca
6 kašika šećera
Priprema:
Sirup: staviti šećer i vodu zajedno na tihu vatru da se kuvaju. Posle 10-15 minuta dodati limun.
Kora: Umutiti žumanca i šećer penasto, dodati ulje, mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati smesu u podmazan pleh i peći 10-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Šam: mutiti belanca, prvo najmanjom brzinom miksera 2 minuta, zatim većom brzinom i dodavati po kašiku šećera i mutiti neprestano. Na kraju povećati na najveću brzinu i mutiti dok ne dobijetčvrst sneg. Umućenim belancima dodati sirup i dobro umutiti. Sipati preko ispečene kore, poravnati i vratiti u rernu još 5 minuta da se formira korica na šampiti. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)