DOMAĆA ŠAMPITA Provereni recept sa merama na kašiku, brzo se pravi i svima uspe!

Vesna Vukadinović

09:30

Slatki kutak 0

Jeftin kolač, prikladan za svaku priliku.

kulinarski specijalitet
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za kore:

6 žumanaca

6 kašika šećera

6 kašika ulja

6 kašika mleka,

6 kašika brašna

½ kašičice praška za pecivo

Za sirup:

12 kašika šećera

12 kašika vode

1 kriška limuna

Za šam:

6 belanaca

6 kašika šećera

Priprema:

Sirup: staviti šećer i vodu zajedno na tihu vatru da se kuvaju. Posle 10-15 minuta dodati limun.

Kora: Umutiti žumanca i šećer penasto, dodati ulje, mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati smesu u podmazan pleh i peći 10-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Šam: mutiti belanca, prvo najmanjom brzinom miksera 2 minuta, zatim većom brzinom i dodavati po kašiku šećera i mutiti neprestano. Na kraju povećati na najveću brzinu i mutiti dok ne dobijetčvrst sneg. Umućenim belancima dodati sirup i dobro umutiti. Sipati preko ispečene kore, poravnati i vratiti u rernu još 5 minuta da se formira korica na šampiti. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading