PRAVA DOMAĆA POSLASTICA Bomba torta sa orahom, po starinskom receptu, ukusna i sočna, onako kako svi vole

Slobodanka Ćorić

18:55

Slatki kutak 0

Bomba torta nekada je bila nezaobilazna na svim proslavama, a njen recept malo je pao u zaborav

PRAVA DOMAĆA POSLASTICA Bomba torta sa orahom, po starinskom receptu, ukusna i sočna, onako kako svi vole
Printscreen/Youtube

Potrebno je:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo

Fil:

  • 250 g maslaca ii margarina
  • 300 g mleveneg keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 6 žumanaca
  • 150 ml gustog soka od breskve
  • 200 g šećera

Karamelizovani šne od belanaca:

  • 6 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika šećera za karamel

Priprema:

Za koru – Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo.

Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil – Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti.

Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading