PRAVA DOMAĆA POSLASTICA Bomba torta sa orahom, po starinskom receptu, ukusna i sočna, onako kako svi vole
Bomba torta nekada je bila nezaobilazna na svim proslavama, a njen recept malo je pao u zaborav

Potrebno je:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
Fil:
- 250 g maslaca ii margarina
- 300 g mleveneg keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 6 žumanaca
- 150 ml gustog soka od breskve
- 200 g šećera
Karamelizovani šne od belanaca:
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera
- 6 kašika šećera za karamel
Priprema:
Za koru – Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo.
Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Za fil – Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.
Na kraju pripremiti i šne od belanaca.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.
Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti.
Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

PROLEĆNA KAPRI TORTA Raskošna poslastica oduševiće goste na svečanoj trpezi
Toliko je dobra da nećete moći da prestanete da jedete.

SOČNE ORANDŽ KOCKE Neodoljivi desert koji super ide uz šoljicu kafe
Osvežavajući kolač za prave sladokusce.

KARAMEL PITA SA BANANAMA Mirisna poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Pogodna za svaku svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.

PITA SA VIŠNJAMA U slatko-kiselkastom spoju, otopićete se od miline
Jednostavne pripreme, uspeće i početnicima.

POSNO MEDENO SRCE Jednostavan kolač skupog ukusa, za sve prilike
Toliko je dobar da nećete moći da prestanete da ga jedete.
Komentari (0)