FINA STARINSKA POSLASTICA Domaća sladoled torta, zasladiće vas i rashladiti
Recept pred vama jeste prilično star
Sladoled u nazivu daje garancije da će torta da nas i zasladi i rashladi, a recept pred vama jeste prilično star.
Kore od belanaca natopljene hladnim mlekom, vanila krema od žumanaca kuvanih na pari, kojoj se dodaje puding u mleku, al i ne mora ako želite da bude autentičnija.
Sastojci:
Za kore:
12 belanaca 12 kašika šećera 12 kašika brašna 6 kašika ulja
Za prelivanje:
3-4 dl mleka
Za krem:
12 žumanaca 12 kašika šećera 3 vanilin šećera 0.3 l mleka 2 pudinga od vanile 250 g putera/margarina
Za dekoraciju:
200 g šlaga 3 dl kisele vode
Priprema:
Kore:
Ulupajte 3 belanca u čvrst šam, pa dodajte 3 kašike šećera (jednu po jednu) i miksajte dok se ne rastvori.
Umešajte 1.5 kašiku ulja i 3 kašike brašna.
Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za tortu (fi 26 cm), te pecite u rerni zagrejanoj na 150 ºC oko 30 min.
Vruću koru prelijte sa amlo više od 1 dl hladnog mleka i ostavite da upije.
Na isti način od preostalog materijala pripremite još tri takve kore.
Krem:
Žumance umutite sa šećerom, pa skuvajte u sudu nad parom il u mikrotalasnoj.
U šerpici zagrevajte 2 dl mleka i vanilin šećere do ključanja. Ostatak mleka pomešajte sa praškom za puding ukusa vanile i u mlazu sipajte u proključalo mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite s vatre i ohladite. Umutite omekšali puter/margarin i spojite ga prvo sa ohlađenim pudingom, a potom dodajte postepeno i ohlađen krem od žumanaca sve vreme muteći.
Postupak filovanja:
Na tacnu staviti prvu koru, nanesite trećinu fila, prekrijte drugom korom.
Premažite je drugom trećinom krema, stavite treću koru.
Namažite preostali kremom i završite slaganjem četvrtom korom.
Složenu tortu rashladite preko noći, pa je dekorišite šlagom koji ste umutili sa hladnom kiselom vodom.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)