Mekani preliveni kolač koji se pravi očas posla: Najbolji recept za galaktobureko, poznatu grčku krempitu
Od svih slatkih pita koje nam stižu s Mediterana, ova je jedna od napopularnijih, a to nije bez razloga – ona osvaja već prvim zalogajem
Grčka kuhinja poznata je po izvanrednim pitama, kako slanim, tako i slatkim, a jedna od omiljenih i Grcima i turistima koji su zaljubljeni u ovu čarobnu balkansku zemlju jeste galaktobureko.
Ovaj dezert, koji je kod nas poznat i kao grčka krempita, tradicionalni je dezert čiji se naziv bukvalno prevodi kao mlečni burek, a priprema se vrlo jednostavno.
I što je najbolje, verovatno u kući imate već sve što vam treba.
Sastojci
Deset kora za pitu
Malo ulja
Malo vruće vode
Za fil:
Pet celih jaja
150 grama griza
250 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
1,3 litra mleka
40 grama gustina
50 grama putera
Za sirup:
300 grama šećera
30 dl vode
rendana kora pomorandže
1 kesica vanilin šećera
prstohvat cimeta
Priprema
Najpre se pravi sirup za preliv, tako što se pomešaju šećer, vanilin šećer i voda i skuvaju uz mešanje. Uključite šporet na najjače, pa smanjite na tihu vatru i kuvajte pet minuta. Na kraju dodajte rendanu koru pomorandže i malo cimeta, pa ostavite sa strane da se hladi.
Zatim sipajte u šerpu 1,2 litra mleka i odvojte 100 ml sa strane.
Skuvajte mleko, pa u to umutite jaja i šećer. Odvojeno razmutite 100 mleka i griz, pa sipajte u tu smesu i nastavite da mešate.
Nakon što se zgusne, sklonite s vatre, pa dodajte puter i umutite mikserom. Obložite pleh pek-papirom, pa premažite jednu po jednu koru otopljenim puterom i stavite na dno pet premazanih kora.
Potom na petu koru nanesite fil.
Preko fila ređajte još četiri kore, uz obavezno premazivanje svake puterom.
Potom stavite petu, nenamazanu puterom.
Nožem zasecite pitu na kocke, pa prelijte s malo ulja i poprskajte vrućom vodom.
Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Potom procedite sirup i prelijte pitu ohlađenim sirupom.
Stavite u frižider, pa služite hladno.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)