POSNA TORTA S VINOM I ČOKOLADOM Iako je u toku post, ne znači da treba da se odreknete slatkiša
Za ljubitelje čokolade i crvenog vina, ovo je savršena kobinacija kojoj je teško odoleti.
Posna torta s vinom i čokoladom
Sastojci:
Za koru:
250 g mlevenih oraha
200 g šećera
200 g brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
malo mlevenog karanfilića
3 dl vina
Za fil i glazuru:
4 kašike džema od kajsije, breskve, jagode ili šipurka
150 g čokolade za kuvanje
malo margarina
malo ruma ili aromatičnog likera
Priprema:
U posudi za mućenje izmešajte brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Dodajte u to šećer, orahe, vanilin šećer, cimet i karanfilić. Sve izmešajte pa dodajte vino i varjačom sjedinite tako da se dobije kompaktna smesa. Možete korisiti bilo koje vino s tim da će torta biti tamnija ako se koristi crno vino. Smesu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli sa malo brašna ili obložili papirom za pečenje, pa pecite oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada je testo gotovo, izvadite iz pleha, ostavite da se malo prohladi pa ga presecite na pola tako da se dobiju dve kore. Zagrejte malo džem, stavite jednu koru na tanjir za tortu pa je premažite džemom. Poklopite drugom korom pa i preko nje namažite džem, kao i sa strana.
Glazuru pripremite tako što čokoladu za kuvanje izlomite pa je istopite na pari sa nekoliko listića margarina ili sa malo ulja i sa malo ruma ili nekog aromatičnog likera. Možete koristiti i domaću višnjevaču. Prelijte vrelu glazuru preko torte, ostavite je da se ohladi i stegne pa poslužite.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)