SAVRŠENSTVO KOJE SE PAMTI Bajadera torta čarobnog ukus
Odličan recept za ukusnu kremastu slasticu
Potrebno je:
Kore – sve 3:
9 jaja
9 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
10 gr praška za pecivo
100 ml ulja
Fil:
300 gr mlevenog keksa
300 ml toplog mleka
250 gr margarina ili maslaca
150 gr šećera u prahu
150 gr pečenog, mlevenog lešnika
Glazura:
100 ml slatke pavlake
100 gr crne čokolade
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca.
Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera.
Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.
Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.
Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče.
Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.
Ohladjen biskvit preseći na 3 dela.
Keks preliti toplim mlekom i izmešati.
Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti.
Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.
Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.
Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.
U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati.
Prohladjenim preliti tortu ili dekorisati po želji.
Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom.
Prijatno.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)