SAVRŠENSTVO KOJE SE PAMTI Bajadera torta čarobnog ukus
Odličan recept za ukusnu kremastu slasticu
Potrebno je:
Kore – sve 3:
9 jaja
9 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
10 gr praška za pecivo
100 ml ulja
Fil:
300 gr mlevenog keksa
300 ml toplog mleka
250 gr margarina ili maslaca
150 gr šećera u prahu
150 gr pečenog, mlevenog lešnika
Glazura:
100 ml slatke pavlake
100 gr crne čokolade
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca.
Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera.
Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu.
Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.
Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče.
Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.
Ohladjen biskvit preseći na 3 dela.
Keks preliti toplim mlekom i izmešati.
Posebno umutiti maslaca sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti.
Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.
Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta.
Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru.
U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati.
Prohladjenim preliti tortu ili dekorisati po želji.
Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom.
Prijatno.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)